Victimele de la Fântâna Albă, comemorate în Ucraina
La Fântâna Albă, în Ucraina, au fost comemorate, miercuri, victimele masacrului din anul 1941, când 3000 de români au fost ucişi din ordinul regimului sovietic.
Articol de Mihaela Buculei, Suceava, 02 Aprilie 2014, 23:30
La Fântâna Albă, în Ucraina, au fost comemorate, miercuri, victimele masacrului din anul 1941.
Aproape 3000 de români din Ţinutul Herţa şi Nordul Bucovinei au fost ucişi atunci din ordinul regimului sovietic.
S-a spus despre Fântâna Albă că este Katinul românesc.
Martorii declară de atunci că o coloană întinsă pe aproape doi kilometri, toţi ţărani, bărbaţi, femei cu copii în braţe, tineri şi bătrâni, hotărâţi să treacă în România pe podul de la Siret, o dată ajunşi în poiana numită Varniţa de lângă Fântâna Albă, au fost seceraţi de mitralierele Armatei Roşii.
Morţii şi răniţii au fost traşi cu caii de lipoveni aduşi din Fântâna Albă şi aruncaţi în gropi comune. Azi acolo cei prezenţi s-au rugat ca istoria să nu se repete.
Un moment "marcant pentru neamul nostru"
Alături de membri ai Comisiei din Senat a românilor de pretutindeni, la manifestările de la Varniţa au participat şi consulul României la Cernăuţi, Eleonora Moldovan.
"Mă bucură foarte mult că înţelegem cu toţii momentul istoric din 1941, reieşind din situaţia actuală internă din Ucraina.
"Este o învăţătură istorică pe care poporul român, pe care poporul ucrainean, noi cu toţii ar trebui să ţinem cont şi vă mulţumesc tuturor că aţi venit şi astăzi, pentru că este un moment marcant pentru neamul nostru", a delcarat Eleonora Moldovan.
"Am venit să fim alături de reprezentanţii comunităţii din Regiunea Cernăuţi. Ceea ce se întâmplă aici, la Fântâna Albă, să zicem, este istorie.
O istorie care trebuie cercetată, o istorie a neamului şi ne pare bine că au ajuns vremuri când se poate de stat aici, se poate de comemorat şi totodată se poate şi de cinstit aceia care au fost jertifiţi în acea perioadă, în acel sistem", spune Ion Mihai Butuş din Transcarpatia.
Prezent la Varniţa a fost şi preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, Marcel Bujor.
"Vom căuta ca împreună cu poporul frate ucrainean să nu mai permitem să mai aibă loc un Katin polonez, o Fântână Albă româno-ucraineană sau o Crimee ucraineană actuală - asta depinde de noi.
"Nu trebuie să uităm trecutul, trebuie să avem grijă de viitor. De viitorul nostru, de viitorul copiilor şi de viitorul copiilor copiilor noştri, cum spunea Ştefan Cel Mare", a spus Marcel Bujor.