Veneţia "ar putea dispărea" până în 2090
Asociaţia pentru protecţia şi conservarea mediului Italia Nostra acuză guvernele italiene care s-au succedat că au subestimat efectele devastatoare ale proiectelor de dezvoltare asupra Veneţiei.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 05 Iulie 2011, 18:25
Asociaţia pentru protecţia şi conservarea mediului Italia Nostra a cerut Organizaţiei Naţiunilor Unite să includă Veneţia pe lista oraşelor ameninţate cu dispariţia.
Italia Nostra acuză guvernele italiene care s-au succedat că au subestimat efectele devastatoare ale proiectelor de dezvoltare, în ciuda previziunilor alarmante care estimează că oraşul mării va dispărea sub ape până în 2090.
De câţiva ani, Veneţia se confruntă toamna şi iarna cu zeci de inundaţii, fenomen cunoscut sub numele de "acqua alta", apă înaltă, fapt care duce, potrivit specialiştilor, la scufundarea frumosului oraş.
Noua barieră proiectată să împiedice pătrunderea apei în lagună nu face faţă la creşterea nivelului mării.
Din păcate, până în prezent niciun efort ingineresc nu a produs încă o soluţie permanentă pentru problema scufundării Veneţiei.
Mareele sau "acqua alta" au provocat inundaţii terifiante în 1964 şi în 1997, an în care oraşul a trecut prin 100 de inundaţii.
Veneţia are o structură geologică extrem de fragilă, iar cele peste 400 de poduri care asigură legătura între cele două maluri ale canalelor sunt singurul liant care ţine insula laolaltă.
Raportul grupării Italia Nostra mai acuză navele de croazieră gigantice că deterioarează fundaţiile clădirilor prin siajele pe care le creează, în contextul în care numai până în 2011 toate marile monumente din Piaţa San Marco au avut de suferit de pe urma porumbeilor.
Potrivit organizaţiei Italia Nostra, singura modalitate de a micşora presiunea asupra Veneţiei ar fi reducerea numărului de turişti.
Pe de altă parte, gruparea italiană consideră că sunt necesare controale mai dure asupra construcţiilor şi dragărilor.