Varşovia răspunde Bruxelles-ului, în ultima zi a termenului dat de CE
Polonia a transmis Comisiei Europene răspunsul la îngrijorările acesteia, legate de reforma sistemului judiciar şi de statul de drept, care o expun unei proceduri inedite
21 Martie 2018, 03:23
Guvernul polonez a anunţat, aseară, că a transmis Comisiei Europene răspunsul la îngrijorările acesteia, legate de reforma sistemului judiciar şi de statul de drept, şi care expun Polonia unei proceduri inedite, ce ar putea duce inclusiv la sancţiuni.
Anunţul guvernului polonez vine la numai câteva ore după ce vicepreşedintele Comisiei europene, Frans Timmermans reamintise că expiră ultimatumul dat Poloniei în decembrie şi că Bruxelles-ul aşteaptă cu nerăbdare răspunsul Poloniei.
Frans Timmermans a mai spus că Bruxelles-ul nu consideră drept un răspuns Cartea albă pe care premierul polonez Mateusz Morawiecki a prezentat-o comisiei la începutul acestei luni.
Agenţia France Presse scrie că anunţul Varşoviei a venit într-un comunicat laconic al Ministerului de Externe, care a spus că a prezentat explicaţii referitoare la fondul obiecţiilor Comisiei Europene, fără să dea alte detalii.
Comunicatul reia argumentaţia prezentată deja de Varşovia, conform căreia reforma sistemului judiciar răspunde aşteptărilor societăţii şi soluţiile nu diferă de cele adoptate în alte state membre ale Uniunii Europene.
Comisia Europeană consideră însă aceste reforme o încercare de subordonare a justiţiei în faţa puterii politice şi a activat pe 20 decembrie Articolul 7 din tratatul Uniunii.
Dacă Bruxelles-ul nu va fi mulţumit de răspunsul Varşoviei, ar putea cere statelor membre să constate existenţa unui risc clar de încălcare gravă a statului de drept în Polonia, măsură pentru care va avea nevoie de votul a 22 de state din cele 27, fără Polonia.
Trecerea într-o etapă ulterioară la eventuale sancţiuni, precum suspendarea dreptului de vot în Consiliul Uniunii, presupune votul unanim al statelor membre, şi Ungaria a anunţat deja că va vota împotriva.