Varoufakis: BCE să plătească ceea ce Grecia îi datorează FMI-ului
Ministrul grec de finanţe a sugerat ca BCE să verse direct către FMI 1,9 miliarde de euro, ceea ce ar acoperi suma datorată de Grecia instituției, pe 30 iunie.
28 Iunie 2015, 09:01
Anunţul făcut de guvernul de la Atena de a organiza un referendum privind propunerile creditorilor Greciei este considerat un final al negocierilor dintre Grecia şi creditori, închizând, astfel, porţile acestora - după cum s-a exprimat preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.
El consideră că partea elenă este repsonsabilă de întreruprea negocierilor.
Ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, spune că va continua să spere într-un acord.
Criza Zonei Euro poate începe din acest moment, spun mai multe surse europene, odată ce şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a refuzat din start ideea unui referendum în Grecia, care ar fi complicat, în opinia sa, negocierile şi, în acelaşi timp, a anunţat respingerea cererii Atenei de prelungire a acordului.
Acum, miniştrii de finanţe trebuie să găsească o soluţie pentru un echilibru al monedei unice.
Destinul Greciei este să rămână în Zona Euro, a spus, sâmbătă, ministrul francez de finanţe, Michel Sapin.
Ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, a sugerat ca Banca Centrală Europeană să verse direct către FMI 1,9 miliarde de euro, ceea ce ar acoperi suma datorată de Grecia instituţiei, pe 30 iunie, şi ar evita, astfel, intrarea ţării în incapacitate de plată.
Varoufakis a spus, la conferinţa de presă de la finalul reuniunii, referitor la referendum, că poporul va fi întrebat privind propunerile creditorilor, nimic altceva.
"Poporul e actorul principal, dacă ne va spune să semnăm acordul, noi vom semna.
"Miniştrii de finanţe din Zona Euro au început o nouă reuniune fără partea elenă, în care vor să decidă paşii de urmat pentru a salva Zona Euro", a declarat Yanis Varoufakis.