Varianta "Omicron" a coronavirusului provoacă îngrijorare în UE
Ursula von der Leyen a avertizat că potrivit experților, mutațiile se pot răspândi rapid în doar câteva luni în toată lumea.
Articol de Radio România Actualităţi, 27 Noiembrie 2021, 10:42
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a catalogat drept îngrijorătoare noua variantă a coronavirusului apărută în Africa şi denumită Omicron.
Aceasta are un număr mare de mutaţii şi ar putea fi chiar mai contragioasă decât Delta, astfel încât tot mai multe state au decis să-şi închidă graniţele pentru persoane aflate în sudul Africii.
Restricţii au fost anunţate de Statele Unite, Canada, Turcia, dar şi de unele ţări membre ale UE.
De altfel, măsurile pentru a preveni răspândirea acestei noi variante ar poutea fi extinse la nivelul întregii Uniuni, după ce experţi care au discutat ieri cu preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, au confirmat că este nevoie de precauţie.
Reporter: Carmen Gavrilă - Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că toate statele membre, prin coordonare, ar trebui să activezi așa numitul Mecanism de siguranță prin care să fie suspendate toate zborurile spre țările din sudul Africii, unde a apărut o nouă tulpină a SARS-CoV-2 extrem de contagioasă.
Ursula von der Leyen a avertizat că potrivit experților, mutațiile se pot răspândi rapid în doar câteva luni în toată lumea.
Ursula von der Leyen: E important ca noi toți în Europa să acționăm rapid, hotărâți și uniți. Toate zborurile spre țările afectate de noua tulpină trebuie suspendate până când vom avea o imagine mai clară despre gradul de pericol presupus de această mutație. Călătorii care revin din aceste regiuni ar trebui să respecte reguli stricte de carantină. Am discutat cu oameni de știință și producători de vaccinuri și ei susțin în întregime măsurile de precauție propuse de Comisie pentru a evita răspândirea globală a acestei mutații.
Reporter: Noua tulpină pare să fie cea mai periculoasă de până acum. Potrivit primelor date, experții spun că are 32 de mutații pe proteina Spike și e, cel mai probabil, cea mai rezistentă la vaccinuri.
Tulpina e posibil să fie chiar mai contagioasă decât Delta, de vreme ce în Africa de Sud, de exemplu, numărul cazurilor de infectare s-a dublat de la o zi la alta.