Valuri de imigranţi continuă să sosească zilnic în Europa
Aproape 260.000 de persoane au ajuns, de la începutul anului, în ţările europene, cel mai adesea după călătorii periculoase pe Marea Mediterană.
27 August 2015, 18:12
Valuri de imigranţi continuă să sosească zilnic în Europa, venind din zone de conflict din Orientul Mijlociu şi Africa.
Aproape 260.000 de persoane au ajuns, de la începutul anului, în ţările europene, cel mai adesea după călătorii periculoase pe Marea Mediterană.
Serbia şi Macedonia au făcut, astăzi, apel la Uniunea Europeană să acţioneze pentru a rezolva criza imigranţilor.
La summitul de la Viena, la care participă lideri din Balcanii de Vest şi cancelarul german Angela Merkel, s-a subliniat faptul că aceste două ţări sunt printre cele mai importante puncte de trecere pentru zecile de mii de imigranţi.
Serbia a anunţat că nu îşi va închide niciodată graniţele pentru refugiaţi, chiar dacă Ungaria întăreşte paza la frontieră şi construieşte controversatul zid de protecţie.
La Budapesta, îngrijorarea autorităţilor este tot mai mare, după ce şi aseară s-a înregistrat un nou record de sosiri - peste 3.400.
Potrivit agenţiilor de presă, de la începutul anului, peste 140.000 de refugiaţi au trecut graniţa dintre Serbia şi Ungaria, mai mult decât dublu faţă de anul trecut.
Polonia şi-a motivat, astăzi, reticenţa de a primi imigranţi din Siria "prin sutele de mii" de refugiaţi ucraineni pe care trebuie să fie pregătită să-i găzduiască, în situaţia în care conflictul din ţara vecină va escalada.
Berlinul estimează că ar trebui să primească în acest an circa 800.000 de solicitanţi de azil, mult mai mult decât orice ţară din Uniunea Europeană şi de patru ori mai mult decât anul trecut şi cere partenerilor săi o repartiţie echitabilă a refugiaţilor în spaţiul european.
În insulele greceşti continuă să sosească zilnic valuri de refugiaţi, numai astăzi un feribot grec preluând 2.500 de imigranţi de pe insula Kos.
Mulţi dintre ei încearcă să ajungă în vestul Europei, în special în Germania, prin tranzitarea Greciei, Macedoniei, Serbiei, Ungariei şi Austriei.