Valoare ridicată a schimburilor comerciale dintre Italia şi România
Ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, la forumul de la Torino, a subliniat faptul că ţara noastră este o destinaţie excelentă pentru investiţiile italiene.
Articol de Radio România Actualităţi, 26 Octombrie 2022, 23:55
În Italia, 200 de oameni de afaceri români şi italieni din regiuni aflate în nordul ţării s-au aflat faţă în faţă la Milano şi la Torino pentru un schimb de experienţă. Investitorii români din ţară şi din străinătate sunt tot mai mult îndemnaţi să investească în Italia, în Piemont sau în alte regiuni.
Valoarea ridicată a schimburilor comerciale dintre Italia şi România indică redresarea celor două economii. Mai multe precizări a transmis corespondenta RRA, Elena Postelnicu.
Elena Postelnicu:200 de companii italiene şi româneşti din domeniile producţiei industriale, energie, IT, precum şi din sectorul bancar şi al consultanţei au participat la Forumul economic de la Torino, dar şi la cel din Milano. Ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, la forumul de la Torino, a subliniat faptul că ţara noastră este o destinaţie excelentă pentru investiţiile italiene, mai ales în contextul accesului pe care companiile româneşti îl au la fondurile structurale europene şi al experienţei de succes al companiilor italiene în derularea de proiecte cu finanţare europeană.
Gabriela Dancău: La această apropiere dintre Piemont şi România contribuie şi comunitatea de antreprenori români din Piemont, cu contribuţie importantă la dinamismul economiei locale şi care pentru noi constituie în multe cazuri o adevărată punte de legătură între companiile italiene şi cele din România; şi tot pentru a crea punţi de legătură, forumul de ieri s-a finalizat cu o sesiune de reuniuni B2B între companiile italiene prezente la eveniment şi companiile din România care au venit la Torino, interesate fiind de noi oportunităţi de cooperare pe piaţa italiană.
Elena Postelnicu:Secretarul de stat din Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului din România, Lucian-Ioan Rus, a încurajat companiile româneşti şi cele piemonteze să valorifice în parteneriat oportunităţile aduse de era digitală în diverse sectoare industriale.
Lucian-Ioan Rus: Cred că potenţialul este foarte mare al României, şi, în momentul de faţă, România reprezintă cea mai importantă destinaţie de afaceri până la urmă din Uniunea Europeană, concentrată cu poziţia noastră, poziţia României care o are în momentul de faţă la nivelul Uniunii Europene, cu, sperăm noi, aderarea la spaţiul Schengen, care se apropie şi sperăm să fie un succes pentru România, cred că va fi o posibilitate foarte mare pentru investitori să investească. De-a lungul anilor s-a văzut dezvoltarea României, perspectivele României, potenţa României în business şi, mai mult decât atât, facilităţile cu care România vine alături de investitori, încurajându-şi să investească în România.
Elena Postelnicu: Consideraţi că aceste forumuri economice sunt utile, aceste schimburi de experienţă între oamenii de afaceri români şi cei italieni?
Lucian-Ioan Rus: Aceste forumuri economice reprezintă chintesenţa, până la urmă, a colaborărilor noastre, a dezvoltării colaborărilor şi a aduce cât mai mulţi investitori în piaţa românească, şi nu numai atât, ci şi de a încuraja investitorii români, de a ieşi din teritoriul ţării şi de a veni şi a avea curajul să-şi impună ideile, să-şi impună business-urile pe plan economic european, şi nu numai european, ci şi mondial, pentru că România poate, România a dovedit că are această capacitate, iar în momentul de faţă ne trebuie poate un pic mai mult curaj, şi cred că aceste forumuri economice organizate de Departamentul de Comerţ Exterior din cadrul Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului sunt un real succes şi vin cu urmări foarte bune şi pozitive din punct de vedere al antreprenoriatului.
Elena Postelnicu:Pe de altă parte, preşedintele regiunii Piemonte, Alberto Cirio, a ţinut să evidenţieze contribuţia foarte importantă pe care o are comunitatea de români în teritoriu său.
Alberto Cirio: Pe lângă o relaţie de prietenie, între regiunea noastră şi autorităţile române din Piemont, există şi un raport comercial. Sunt numeroase firme italiene în România, aşa cum sunt numeroase activităţi economice româneşti în Italia, iar noi vrem să consolidăm şi mai mult acest raport, ca să ne aducă bogăţie şi unora şi altora.
Elena Postelnicu: Se vede contribuţia românilor care locuiesc aici, în Piemont?
Alberto Cirio: Da, se vede. Sunt oricum mai mult de 25 de ani de când comunităţile de români trăiesc în ţara noastră, iar noi avem o mare datorie faţă de comunitatea de români din Piemont, deoarece au reuşit să contribuie împreună cu noi la bogăţia la care am ajuns astăzi. Copiii noştri învaţă împreună, este o integrare completă, foarte eficientă şi, în acelaşi timp, plină de respect, deoarece fiecare are propria identitate, propria cultură şi îşi apără drapelul ţării sale, dar, până la urmă, suntem cetăţeni europeni, deci suntem ca fraţii.