Vaccinul rusesc Sputnik V „are o eficacitate de 91,6%”
Situaţia infectărilor cu Covid în Rusia şi disponibilitatea furnizării de vaccin Sputnik V.
10 Februarie 2021, 06:10
Rusia începe să gestioneze efectele noului coronavirus la nivel federal în cifre preliminare, deocamdată, privind mortalitatea, dar și rezultatele vaccinării.
Numărul cazurilor de coronavirus a crescut ieri în Rusia cu 15.000 la circa 4 milioane, cel al vindecărilor cu aproape 22.000 la aproape 3 milioane și jumătate, iar al deceselor cu 530 la 77.600.
Aceste cifre, precizează site-ul oficial "Stop coronavirus", sunt datele operative colectate zilnic, cifra deceselor reprezentând numai morțile provocate de COVID confirmate.
La aceste cifre se adaugă numărul deceselor de COVID confirmate ulterior pe baza autopsiilor, datele finale fiind centralizate lunar de Serviciul Federal de Statistică, Rosstat.
Prezentând astăzi cifrele Rosstat pe 2020, vicepremierul Tatiana Golikova, şefa Grupului operativ pentru combaterea epidemiei, a anunțat că anul trecut rata mortalității, numărul deceselor la 1.000 de locuitori a crescut cu 18% față de anul 2019.
Au murit 2,12 milioane de oameni, cu 323.000 mai mulți decât în 2019, cei mai mulţi în decembrie, 31.550.
Conform datelor Rosstat ce vor fi precizate în continuare, în perioada pandemiei aprilie-decembrie au murit aproape 160.300 de purtători de COVID, din care peste 94.200 din cauza coronavirusului.
De menționat că Organizația Mondială a Sănătății lucrează încă la stabilirea criteriilor de diferențiere a deceselor de COVID și cu COVID, dar având alte cauze directe, deosebirea fiind uneori greu de stabilit.
Vicepremierul Tatiana Golikova a anunțat, de asemenea, că până în momentul de față au fost produse peste 8,6 milioane de doze ale vaccinurilor rusești, în mare parte Sputnik V și într-o cantitate mai mică deocamdată Vektor.
În teritoriu au fost distribuite 5,3 milioane de doze, iar numărul punctelor de vaccinare a depășit 3.600.
În același timp autoritățile ruse nu oferă date la zi despre numărul total al celor vaccinați, deși a declarat Tatiana Golikova, ridicarea majorității restricțiilor impuse de pandemie va fi posibilă după vaccinarea a 70 de milioane de locuitori ai Rusiei, adulți și care nu au avut coronavirus.
Kirill Dmitriev, șeful Fondului Rus pentru Investiții Directe, RDIF, dezvoltatorul vaccinului Sputnik V, a declarat astăzi că posibila lui furnizare în masă în Uniunea Europeană va fi posibilă numai după încheierea vaccinării în masă în Rusia, cel mai devreme în mai sau iunie.
RDIF a anunțat că pe 29 ianuarie a depus la Agenția Europeană a Medicamentului, EMA, documentele pentru înregistrarea vaccinului Sputnik V în UE şi a început să transmită agenției datele necesare pentru așa-numita procedură de expertiză graduală sau rolling review.
Şeful RDIF şi-a exprimat speranța că EMA va analiza cererea cât mai curând posibil şi va ține cont nu de argumente politice, ci de rezultatele in-extenso ale testelor publicate zilele trecute de revista "The Lancet".
Ele confirmă că vaccinul are o eficacitate de 91,6%.
Rezultatele au fost salutate de Organizația Mondială a Sănătății, ONU, şi alte instanţe internaționale.
Pe baza acestor rezultate RDIF a propus folosirea vaccinului Sputnik V ca al doilea element în combinație cu vaccinurile cu eficacitate inferioară.
Azerbaidjanul a permis testarea clinică pe teritoriul său a vaccinării combinate Sputnik V - AstraZeneca.
Vaccinarea cu două preparate va fi o premieră mondială și va începe luna aceasta pe un eșantion de 100 de voluntari.
Sputnik V a fost omologat astăzi de Pakistan și Mongolia, în total de 23 de țări din Europa, America Latină, Asia și Africa.