Vaccinul anti-COVID-19 este subiect de dezinformare în Republica Moldova
Kremlinul folosește canalele diplomatice și mass media pentru a răspândi informații denigratoare despre vaccinuri produse de alte țări.
Articol de Cristina Popușoi, Radio Chișinău, 17 Februarie 2021, 07:04
Vaccinul împotriva COVID-19 a devenit subiect de dezinformare în țările Parteneriatului Estic, inclusiv în Republica Moldova. Kremlinul folosește canalele diplomatice și mass media pentru a răspândi informații denigratoare despre vaccinuri produse de alte țări, însă promovează supremația vaccinului rusesc Sputnik V - consemnează un articol publicat de Serviciul European de Acțiune Externă al Uniunii Europene.
Ţările din Parteneriatul Estic, unde majoritatea populației cunoaște limba rusă, au devenit câmpul de desfășurare a unor dezinformări lansate de mass media rusă controlată de Kremlin despre vaccinul anti-COVID-19.
Este vorba de Ucraina, Georgia, Republica Moldova și Armenia, cu pieţe mediatice ușor accesibile. Kremlinul derulează un adevărat război rece în cuvinte contra altor vaccinuri COVID-19, în special cele occidentale.
Autorii-cheie sunt organizațiile mass media rusești de stat, precum și platforma multimedia Sputnik, principalul mecanism de adresare către publicul vorbitor de alte limbi. Narațiunile promovate de Kremlin sunt că vaccinul Sputnik V este primul, este pe deplin eficace și nu are niciun efect secundar. Sputnik V este un succes global, iar Occidentul presează guvernele din întreaga lume să nu achiziționeze și să nu uitilizeze Sputnik V.
În Republica Moldova, cea mai mare parte a dezinformării pro-Kremlin se concentrează pe promovarea siguranței și eficacității vaccinului Sputnik V.
Propagatorii acestor idei denigrează în schimb vaccinurile occidentale, în special vaccinul Pfizer/BioNTech. Potrivit analizei Serviciului European de Acțiune Externă, unele surse de dezinformare ruseşti răspândesc teorii ale conspirației împotriva vaccinurilor.
În timp ce denigrează vaccinurile occidentale, Kremlinul nu doar că promovează vaccinul Sputnik V prin canalele sale mass media, dar respinge orice critică referitoare la absența rezultatelor unor teste clinice pentru acesta și chiar o califică drept o reacție rusofobă.
Câteva articole dezinformatoare au acuzat chiar Uniunea Europeană că a lansat un război informațional împotriva vaccinului Sputnik V pentru a proteja companiile farmaceutice occidentale.