Ursula von der Leyen a fost aleasă pentru un al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost aleasă joi pentru un al doilea mandat, după ce a promis să creeze o "uniune a apărării" continentală şi să menţină cursul tranziţiei ecologice a Europei, atenuând în acelaşi timp povara asupra industriei.
Articol de Radio România Actualităţi, 18 Iulie 2024, 16:30
Ursula von der Leyen a obţinut astăzi votul Parlamentului European pentru al doilea mandat la şefia Comisiei Europene. Au fost 401 voturi dintr-un total de 707 exprimate, astfel că ea a avut o susţinere mai mare decât în 2019. În favoarea Ursulei von Der Leyen s-au exprimat eurodeputaţii din coaliţia parlamentară formată din populari, social-democraţi şi grupul Renew, dar voturi au venit şi de la verzi şi conservatori. Cele două grupuri de extremă dreaptă au votat împotrivă, la fel stânga-extremă.
Corespondentul Radio România Actualităţi, Bogdan Isopescu, are detalii de la Strasbourg: ”Rezultatul votului arată o unitate mai mare a celor patru grupuri pro-europene de centru, o scindare a grupului radical al conservatorilor şi o izolare a celor trei grupuri de extremă dreaptă şi stângă, cele care au totuşi mai multe posturi decât în legislatura trecută. Conform popularilor, grupul din care provine Ursula von der Leyen, majoritatea pro-europeană, pro-Ucraina şi pro-statul de drept din Parlament reflectă realitatea societăţii europene. Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al grupului popularilor, afirmă că programul Ursulei von der Leyen vizează atât politici de dreapta, cât şi pe cele de stânga, reuşind să răspundă celor mai multe solicitări ale cetăţenilor.
Siegfried Mureşan: ”Pentru România este o zi bună. Uniunea Europeană va fi condusă de oameni politici pro-europeni. Vom avea o preşedintă care va fi alături de România şi alături de Republica Moldova.”
Social-democraţii, al doilea grup al majorităţii, au susţinut-o pe von der Leyen în baza includerii politicilor sociale în program sau a celor privind agricultura.
Victor Negrescu, vicepreşedinte al legislativului din partea socialiştilor europeni: ”Solicitarea noastră, avem înscris în viziunea doamnei Ursula von der Leyen, acest suport total pentru aderarea României la spaţiul Schengen, dezvoltare regională, dar şi componenta economică... Este crucială, zicem noi, pentru viitorul Europei.”
Cele mai multe voturi pierdute din coaliţia celor trei grupuri majoritare au fost de la Renew. Parlamentarii români ai grupului au votat, totuşi, în favoarea celui de-al doilea mandat pentru Ursula von der Leyen.
Dan Barna, Renew: ”Dacă statele derapează democratic să poată să existe acele cartonaşe galbene şi am văzut chiar menţionarea condiţionalităţilor legate de alocările financiare care să fie cumva coordonate cu reformele. Exact motivul pentru care nu reuşim să atragem resursele din PNRR, pentru că refuzăm să facem reforme.”
O parte a verzilor, deşi nu sunt în coaliţie, a votat în favoarea Ursulei von der Leyen. La fel, susţinerea vine pentru că aceasta a inclus în planul său politicile de mediu sau planul pentru locuinţele accesibile. Singurul incident al zilei a fost intervenţia agresivă a europarlamentarului român Diana Şoşoacă, evacuată de două ori din sala de plen pentru întreruperea şedinţei.
Nicolae Ştefănuţă, vicepreşedinte al Parlamentului European din partea verzilor: ”Nu este obişnuit în această sală să se urle. A fost un moment penibil. Ne-am întors cumva toţi, ruşinaţi, capul.”
Incidentul a fost criticat de toate grupurile parlamentare, inclusiv de cele radicale sau extremiste şi condamnat de europarlamentarii români pentru că distruge imaginea României la nivel internaţional.” /editor Florin Lepadatu/