Uraganul Sandy paralizează coasta de est a SUA
Transporturile în comun sunt oprite, mii de zboruri sunt anulate, şcolile, bursa, instituţiile publice au fost închise în aşteptarea uraganului care va lovi coasta atlantică a SUA.
Articol de Paul Poteraşi, 29 Octombrie 2012, 19:46
Uraganul Sandy ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru nord-estul Statelor Unite, a avertizat luni preşedintele american Barack Obama, într-o intervenţie televizată, relatează AFP.
Preşedintele american le-a atras atenţia compatrioţilor săi că aceasta este o furtună "importantă şi puternică".
Uraganul Sandy este cea mai mare furtună care loveşte America în ultimii ani.
"Am anticipat că centrul furtunii va ajunge pe uscat în această seară.
"Dar din cauza naturii acestei furtuni, suntem siguri că va fi un proces de mişcare lentă, pe o întindere mare a ţării, şi milioane de oameni vor fi afectaţi.
"Prin urmare, cel mai important mesaj pe care îl am pentru public, acum, este: 'Vă rog, ascultaţi la ce anunţă statul şi autorităţile voastre locale!'", a declarat preşedintele american Barack Obama.
Până în prezent 60 de persoane şi-au pierdut viaţa, în zona Caraibelor, din cauza uraganului Sandy.
Audio: Corespondentul Radio România Actualităţi, Ani Sandu, ne spune cum se pregătesc oameni de furtună.
Barack Obama a mai precizat că statele federale şi autorităţile locale sunt bine pregătite şi a solicitat milioanelor de persoane din zonele afectate să le urmeze sfatul, în special în ce priveşte evacuarea.
În oraşul New York, peste 300 de mii de locuitori au fost evacuaţi, iar în unele instituţii publice nu se lucrează.
--fb1Şcoli închise în Washington DC şi New York, mii de zboruri anulate şi oameni evacuaţi din calea apelor - sunt unele dintre efectele de până acum ale uraganului Sandy în Statele Unite, transmite corespondentul Radio România, Ani Sandu.
Autorităţile din statele care ar putea fi afectate de furtună au luat măsuri preventive şi au informat periodic populaţia privind evoluţia vremii.
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a revenit luni dimineaţă la Washington DC, întrerupând campania electorală pentru a supraveghea evoluţia Uraganului Sandy.
Barack Obama şi-a anulat luni un eveniment electoral în statul Florida şi va rămâne la Casa Albă "pentru a supraveghea pregătirile" în vederea Uraganului Sandy.
Şi candidatul republican la Casa Albă, Mitt Romney, şi-a anulat reuniunile electorale prevăzute începând cu luni seara "din respect pentru milioanele de americani" ameninţaţi de uraganul Sandy.
Video: Locuitorii New Jersey au fost evacuaţi după ce vântul a crescut în intensitate pe măsură ce uraganul Sandy se apropie de zona de coastă.
11.000 de zboruri anulate, bursa închisă
Aproximativ 11.000 de zboruri au fost anulate, luni, pe aeroporturile americane, blocând deplasările a zeci de mii de pasageri, în apropierea sosirii uraganului Sandy, potrivit site-ului specializat flightaware.com, citat de agenţia de ştiri AFP.
AFP susţine că această cifră ar putea creşte în apropierea sosirii uraganului care va atinge coasta luni seara, însoţit de ploi torenţiale, rafale puternice de vânt şi ninsori în momentul în care se va întâlni cu un front rece venit din nord.
"Majoritatea companiilor aeriene nu au publicat încă anulările pentru mâine (marţi, n.red.), dar meteorologii anticipează rafale de vânt de 80-110 kilometri pe oră marţi, între Washington şi New York, ceea ce va spori numărul anulărilor", a precizat Daniel Baker, director general al flightaware.com, într-un comunicat.
Potrivit Eurocontrol, organizaţia desemnată să garanteze securitatea traficului aerian, cu sediul la Bruxelles, circa 300 de zboruri transatlantice au fost anulate din totalul de 500 asigurate zilnic în condiţii obişnuite.
Organizaţia mizează pe o revenire la normal începând de miercuri.
În Extremul Orient, companiile japoneze au anulat şi ele zborurile către New York şi Washington, la fel ca Air India şi Pakistan International Airlines.
Metrourile, autobuzele şi trenurile, închise la New York, Philadelphia şi Washington
Metrourile, autobuzele şi trenurile au fost închise la New York, Philadelphia şi Washington.
Foto: Liniile de tren, metrou şi autobuz au fost închise de municipalitate. (sursă Autoritatea de Transport Metropolitană) Click pe imagine pentru mărire.
Guvernatorul statului New York Andrew Cuomo a anunţat închiderea, luni după-amiază, a două tuneluri rutiere din Manhattan din cauza riscurilor de inundaţii provocate de uraganul Sandy.
Andrew Cuomo a mai precizat că podurile vor fi, de asemenea, închise, dacă rafalele de vânt vor depăşi 96 de kilometri pe oră.
El a adăugat că principala îngrijorare este în prezent creşterea apelor, care ar putea fi "extraordinară" şi ar putea provoca inundaţii grave.
"Sistemul de metrou şi apa sărată nu vor face casă bună", a declarat el.
Agenţia de ştiri Reuters precizează că bursa din New York, care în prezent este închisă, ar putea rămâne închisă şi marţi din cauza uraganului Sandy.
Este pentru prima dată în ultimi 27 de ani când bursele sunt închise din cauza vremi.
Sandy ar putea aduce la ţărm valuri de până la 4 metri înălţime şi rafale de vânt care ating cel puţin 50 km/ oră, informează The Guardian.
Meteorologii avertizează că pe uscat, în combinaţie cu frontul atmosferic rece care vine din Canada, Sandy ar putea să se transforme într-o "super-furtună".
În total, Sandy ar putea să afecteze aproape 20 de state americane, oraşe importante ca New York, Washington, Boston, Philadelphia, Baltimore şi circa 60 milioane de persoane, conform autorităţilor americane.
LIVE VIDEO: Apropierea furtunii Sandy, surprinsă de camere montate în New York. Sursă ustreamtv.com
Pagube "între 10 şi 20 de miliarde de dolari"
Pagubele economice provocate de uraganul Sandy pe coasta de nord-est a SUA ar putea să se ridice la o sumă cuprinsă între 10 şi 20 de miliarde de dolari, ceea ce ar antrena pierderi cuprinse între 5 şi 10 miliarde de dolari pentru companiile de asigurări, a estimat luni compania americană Eqecat, specializată în analiza şi modelarea impactului catastrofelor naturale, transmite AFP.
Comparativ, pagubele provocate de uraganul Irene în 2011 au fost evaluate la 10 miliarde de dolari.
Cel mai "costisitor" eveniment din istoria catastrofelor naturale a fost uraganul Katrina, care a devastat New Orleans în 2005 şi a provocat pagube asigurate cuprinse între 40 şi 66 miliarde de dolari.
"Sandy este o furtună mare, care a afectat 20% din populaţia americană. Pagubele economice aşteptate sunt estimate la 10-20 miliarde de dolari", a anunţat Eqecat într-un comunicat.
"Pagubele provocate asiguratorilor sunt evaluate la 5-10 miliarde de dolari", adăugă Eqecat.
Gigantul internet Google a lansat o hartă interactivă a zonei afectate de uraganul Sandy.
Pe hartă pot fi găsite informaţii precum cantitatea precipitaţiilor, viteza vântului, traiectoria uraganului sau adăposturi disponibile.