UPDATES: Parlamentul R. Moldova, convocat pentru a numi un nou guvern
UPDATE: ora 17.35 - Președintele Igor Dodon a semnat decretul de numire în funcția de prim-ministru a președintei PAS, Maia Sandu.
Articol de Cristina Popușoi, Radio Chișinău, 08 Iunie 2019, 14:12
UPDATE: ora 17.35 - Președintele Igor Dodon a semnat decretul de numire în funcția de prim-ministru a președintei PAS, Maia Sandu. Despre aceasta el a scris pe pagina sa de Facebook, transmite Radio Chișinău.
„În conformitate cu prevederile Constituției Republicii Moldova, ca urmare a consultării fracțiunilor parlamentare am decis să desemnez la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova pe Dna Maia SANDU”, precizează Igor Dodon.
UPDATE: ora 17.00 Curtea Constituțională a declarat astăzi neconstituțională alegerea Zinaidei Greceanîi în funcția de președintă a Parlamentului.
„Se declară neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a din 8 iunie 2019 pentru alegerea doamnei Zinaida Greceanîi în funcţia de Preşedinte al Parlamentului”.
Mai mult, potrivit hotărârii Curții, toate actele votate astăzi de Parlament sunt declarate neconstituționale, transmite Radio Chișinău.
UPDATE: ora 16.15 - Zinainda Greceanîi a fost aleasă președintă a Parlamentului, cu 56 de voturi ale deputaților din PSRM și din blocul ACUM, care au convocat ședința de astăzi a Legislativului.
Votul a fost secret, iar singurul candidat la această funcție a fost Zinaida Greceanîi de la Partidul Socialiștilor, transmite Radio Chișinău.
UPDATE ora 16.00 - La Chişinău, deputaţii socialişti şi cei ai Blocului ACUM se află în şedinţă pentru a forma o majoritate parlamentară şi pentru a învesti un executiv, cu toate că ieri Curtea Constituţională a decis că termenul de învestire a unui nou guvern, de 90 de zile, a fost depăşit. Cele două partide, unul proeuropean şi celălalt filorus, susţin, în schimb, că termenul ar expira de fapt mâine. Mai mult, preşedintele Igor Dodon a anunţat că nu va dizolva astăzi parlamentul, aşa cum a cerut Curtea Constituţională. Tot astăzi, reprezentanţii Partidului Democrat au făcut publice imagini video de la negocierile dintre liderul lor, Vlad Plahotniuc, şi Igor Dodon, din care rezultă că şeful statului insistă asupra federalizării Republicii Moldova - transmite Radio Chişinău
----Știrea inițială---
Incertitudine la Chişinău, unde parlamentul este convocat astăzi în şedinţă, la iniţiativa deputaţilor din Blocul ACUM şi din Partidul Socialiştilor al preşedintelui Igor Dodon, cu intenţia numirii unui nou guvern.
Curtea Constituţională a decis însă că toate actele emise de actualul legislativ din Republica Moldova sunt neconstituţionale, după ce ieri a stabilit că actualul parlament trebuie dizolvat.
Reporter: Blocul ACUM, pro-european, și Partidul Socialiștilor, filorus, au convocat ședința parlamentului, la care ar urma să aleagă conducerea legislativului, să voteze un nou guvern, dar și un pachet de acte legislative.
Decizia de a convoca ședința parlamentului vine după câteva runde de negocieri dintre reprezentanții blocului ACUM și socialiști, însă Curtea Constituțională a decis ieri că parlamentul trebuie dizolvat, deoarece nu a reușit să învestească guvernul în decurs de 90 de zile, urmând să fie organizate alegeri anticipate.
Mai mult, Curtea a decis astăzi că actualul parlament nu mai are dreptul să desfășoare activitate legislativă, întrucât mandatul său se consideră expirat.
Președintele Igor Dodon, cunoscut ca un lider neformal al socialiștilor, a anunțat că nu va dizolva astăzi parlamentul.
El a atenționat că Republica Moldova ar fi în preajma unei destabilizări și a îndemnat cetățenii să nu iasă în stradă.
Mai târziu, reprezentanții Partidului Democrat din Republica Moldova au cerut demisia președintelui Igor Dodon, învinuindu-l de trădare de țară.
Democrații susțin că au negociat până pe ultima sută de metri cu Igor Dodon și cu Partidul Socialiștilor pentru o alianță, însă au refuzat după ce socialiștii le-au pus mai multe condiții, inclusiv federalizarea Republicii Moldova. Democraţii au anunţat şi proteste.