"Unul dintre cele mai importante summit-uri" din istoria NATO
Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a afirmat că la reuniune va fi adoptat un plan de acţiune care vizează îmbunătăţirea capabilităţii de apărare în caz de necesitate.
Articol de Sorin Moţatu, 04 Septembrie 2014, 15:14
Liderii din ţările NATO au început în Ţara Galilor un summit istoric în cadrul căruia se va discuta pe marginea crizei din Ucraina şi a ameninţării venite din partea Statului Islamic.
Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a afirmat că summitul de la NewPort va fi unul dintre cele mai importante din istoria alianţei.
El a precizat că la reuniune va fi adoptat un plan de acţiune care vizează îmbunătăţirea abilităţii de apărare în caz de necesitate.
Se va discuta deasemenea despre ce pot face ţările NATO pentru a contracara ameninţarea venită din partea organizaţiei teroriste Statul Islamic.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi liderii Statelor Unite, Marii Britanii, Franţei, Germaniei şi Italiei au avut deja convorbiri, la Newport, înainte de deschiderea oficială a summitului NATO.
Cele mai grave tensiuni între Occident şi Rusia de la sfârşitul ''războiului rece''
Poroşenko i-a informat pe liderii occidentali în legătură cu situaţia din estul Ucrainei şi a discutat cu aceştia planul de reglementare a crizei, propus ieri de preşedintele rus Vladimir Putin.
Criza din Ucraina, care a provocat cele mai grave tensiuni între Occident şi Rusia de la sfârşitul ''războiului rece'', se află în centrul întâlnirii la nivel înalt de la Newport.
Alianţa urmează să reafirme sprijinul pentru Kiev şi să accentueze presiunile asupra Moscovei, acuzată de agresiune militară în Ucraina.
România va solicita consolidarea întregului flanc estic al NATO
România este reprezentată la summit de preşedintele Traian Băsescu, de ministrul apărării, Mircea Duşa, şi de ministrul de externe, Titus Corlăţean.
Şeful statului afirma, înaintea reuniunii, că ţara noastră doreşte să îşi asume programul NATO legat de apărarea cibernetică a Ucrainei şi că a aprobat prezenţa unor aeronave de luptă din sistemul integrat de apărare al Alianţei, care să asigure, alături de aviaţia română, poliţia aeriană.
De asemenea, România va solicita consolidarea întregului flanc estic al NATO, ceea ce înseamnă introducerea ţării noastre în sistemele permanente de alertă şi de capabilităţi de reacţie.
Şi premierul Victor Ponta a precizat astăzi că toate instituţiile statului sunt de acord că este necesară o întărire a prezenţei militare a NATO pe flancul estic, pentru asigurarea securităţii Republicii Moldova şi Ucrainei.