Unul din opt tineri "nu are loc de muncă" la nivel global
UNESCO avertizează că slaba calificare şi lipsa de experienţă creează probleme tinerilor la angajare. În România aproximativ 20% din cei cu vârste sub 25 de ani nu au loc de muncă.
Articol de Ciprian Sasu, 16 Octombrie 2012, 14:39
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură atrage atenţia asupra nevoii ca tinerii să deprindă abilităţi încă din timpul şcolii, într-o perioadă în care numărul celor care nu au un loc de muncă la nivel mondial a crescut îngrijorător.
Unul din opt nu are un loc de muncă, iar un sfert din tinerii de pe Glob sunt plătiţi cu echivalentul a maximum un dolar pe zi.
În Europa, şomajul în rândul tinerilor ocupă procente importante din cifrele totale, inclusiv în România, unde aproximativ 20% din cei cu vârste sub 25 de ani nu au un loc de muncă.
Slaba calificare şi lipsa de experienţă sunt explicaţiile patronilor români, însă situaţia se regăseşte la nivel global - arată datele UNESCO, prezentate marţi în secţiunea privind calificarea tinerilor din Raportul de monitorizare a Programului "Educaţie pentru toţi".
Raportul de monitorizare a Programului "Educaţie pentru toţi" |
În mesajul de la lansarea raportului, directorul general al UNESCO, doamna Irina Bokova, face apel la toate guvernele să se implice mai mult pentru ca fiecare copil să obţină cunoştinţele şi aşa-numitele "skills", adică abilităţi, îndemânare sau, altfel spus, o minimă calificare, pentru că nu este suficient ca ei să fie doar aduşi la şcoală.
"Asta înseamnă să-i sprijinim să continue studiile în ciclurile secundare, să le creăm din timp legături între şcoală şi spaţiul muncii, pentru a le oferi un avantaj iniţial pentru o minimă experienţă.
"Înseamnă să construim noi parteneriate între sectorul public şi cel privat, pentru că ne priveşte pe toţi", a spus Irina Bokova.