Unul din cinci spanioli este şomer
Spania se confruntă cu cel mai mare număr de şomeri din ultimii 13 ani. Potrivit datelor exitente, aproape cinci milioane de spanioli nu au un loc de muncă. Vârsta de pensionare va creşte la 67 de ani.
28 Ianuarie 2011, 19:56
În Spania, o dată cu acordul între Guvern, sindicate şi patronate pentru cea mai dură reformă a pensiilor din istoria ţării, Institutul Naţional de Statistică a dat publicităţii numărul şomerilor, 4,7 milioane.
Cea mai mare cifră din ultimii 13 ani menţine Spania în topul ţărilor europene în ceea ce priveşte rata şomajului.
Potrivit ministerului muncii de la Madrid, 63 mii de români beneficiind de ajutor de şomaj, în timp ce numărul celor care contribuie la asigurările sociale este de 290 de mii.
Unul din cinci spanioli este şomer. Cei mai afecaţi sunt bărbaţii.
Ţara Bascilor este singura regiune din Spania unde şomajul a scăzut pe parcursul anului 2010.
Vicepremierul Alfredo Perez Rubalcaba a recunoscut că datele publicate vineri, sunt rele, însă, susţine că Executivul le-a inclus între previziuni.
"Ştiam că ultimul trimestru al anului 2010 va fi rău şi cred că în previziunile noastre apar aproximativ aceleaşi date, ceea ce vă spun acum nu le face mai bune însă erau prevăzute.
"Previziunile noastre sunt realiste şi se vede acest lucru, cele privind creşterea economică se îndeplinesc, la fel ca cele de reducere a deficitului şi chiar şi cele de şomaj, în acest caz", a declarat vicepremierul Alfredo Perez Rubalcaba.
Sistemul de pensii din spania urmează să fie restructurat prin creşterea vârstei de pensionare.
"Pentru a avea o vechime de 38 de ani şi jumătate, la vârsta de 65 de ani, este nevoie de încadrarea în muncă de la 26 de ani şi jumătate. Dacă există perioadă de întrerupere cu şomaj, dat fiindcă sistemul de protecţie funcţionează rezonabil, această perioadă contează la vechime, dacă este mai mică de doi an.
"Dacă activitatea se începe mai târziu, înseamnă că acele persoane vor avea servicii mai bune, pentru că sunt mai bine formate", a declarat ministrul muncii, Valeriano Gomez.
Principala modificare a sistemului de pensii este schimbarea vârstei de pensionare, de la 65 la 67 de ani, cu excepţii în funcţie de natura muncii şi vechime, în general stabilite la 38 de ani şi jumătate.