Uniunea fiscală, "soluţia pentru criza datoriilor"
Germanii trebuie să conştientizeze sacrificiile populaţiei statelor UE din afara zonei euro, precum Bulgaria şi România, care contribuie la stabilitatea euro, afirmă cancelarul german Angela Merkel.
Articol de Paul Poteraşi, 02 Decembrie 2011, 12:49
Cancelarul german Angela Merkel a declarat că Europa lucrează împreună pentru crearea unei "uniunii fiscale" în încercarea de a rezolva criza datoriilor din zona euro, transmite BBC.
Angela Merkel a declarat în faţa parlamentului german că este nevoie de un nou acord european pentru a impune o asemnea uniune şi o asemnea disciplină financiară.
Cancelarul german se va întâlni luni cu preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, care a cerut de asemenea modificarea tratatului UE.
Liderii europeni au fost presaţi să facă mai multe pentru a rezolva criza datoriilor pe fondul îngrijorării cu privire la supravieţuirea monedei euro.
În discursul său, Angela Merkel a promis "paşi concreţi spre o uniune fiscală".
"Rezolvarea crizei datoriilor de stat este un proces, care va dura câţiva ani", a declarat cancelarul german.
Angela Merkel a cerut o abordare pe termen lung a integrării fiscale strânse în zona euro, cu o disciplină bugetară dură, şi a respins posibilitatea unei intervenţii de tip "relaxare cantitativă" a Băncii Centrale Europene (BCE).
"Banca Centrală Europeană are o responsabilitate diferită de cea a Fed (Rezerva Federală a SUA) sau a Băncii Angliei", a arătat liderul german.
Germanii trebuie să conştientizeze sacrificiile populaţiei statelor UE din afara zonei euro, precum Bulgaria şi România, care contribuie la stabilitatea euro, a declarat cancelarul german Angela Merkel în parlamentul german.
"Trebuie, de asemenea, să conştientizăm sacrificiile pe care le face populaţia în ţările din afara zonei euro, precum ţările baltice, Bulgaria şi România, şi care nu primesc atât de multă atenţie.
"Deseori nu ne dăm seama de contribuţia pe care populaţia din ţările pe care le-am menţionat o aduce pentru ca euro să fie o monedă solidă, stabilă, a spus Merkel, potrivit Reuters.
Angela Merkel a respins din nou emisiunea de obligaţiuni comune la nivelul zonei euro ca soluţie anticriză, notând că astfel de operaţiuni ar încălca constituţia Germaniei.
Cancelarul german a cerut consolidarea prerogativelor instituţiilor europene în privinţa controlului bugetelor naţionale prin modificarea tratatelor UE, dar şi utilizarea fondului de urgenţă al zonei euro pentru stabilizarea pieţelor.
Liderii UE se vor reuni la finele săptămânii viitoare la Bruxelles, summit-ul fiind considerat unul de importanţă crucială pentru viitorul zonei euro.
Franţa "nu va ceda suveranitatea"
Preşedintele BCE Mario Draghi a transmis joi un mesaj important pieţelor, indicând că instituţia este pregătită să intervină mai agresiv pentru rezolvarea crizeă dacă guvernele zonei euro vor subscrie propunerilor de integrare fiscală.
Joi, preşedintele francez a afirmat că un nou tratat european care să reglementeze relaţiile dintre statele membre este necesar pentru a proteja locul Europei în lume.
"Trebuie să ne confruntăm cu cei care se îndoiesc de stabilitatea euro şi cu ruperea acesteia printr-o solidaritate totală", a spus Nicolas Sarkozy.
Liderul francez a precizat că moneda euro nu poate să continue să existe decât dacă economiile din zona euro trag împreună, cu Franţa şi Germania într-un rol cheie, pentru a asigura "o zonă de stabilitate".
Cu toate acestea Nicolas Sarkozy a respins sugestile potrivit cărora bugetele naţionale ar putea fi aprobate şi reglementate la Bruxelles şi a declarat că Franţa nu va renunţa la suveranitatea sa.
În opinia liderului de la Elysée, continuarea reformelor este absolut indispensabilă.
"Nu e momentul să ne descurajăm, să dăm înapoi, să ne refugiem în imobilism şi să respingem progresul. Trebuie să muncim, să investim şi să avem iniţiative.
"Statul trebuie să redevină inovator, să fie antreprenor, investitor şi să îi şi încurajeze pe cei care fac acest lucru. Trebuie să perseverăm pe calea unei revoluţii pe termen lung", a precizat Nicolas Sarkozy.
Europa - o necesitate, nu o alegere
Europa nu este o alegere, ci o necesitate - a mai spus preşedintele Sarkozy, însă în opinia sa bătrânul continent trebuie refondat de urgenţă, bazându-se pe mai multă solidaritate, pe mai multă disciplină şi responsabilitate politică, pe o politică industrială şi agricolă comună puternice, precum şi pe un Spaţiu Schengen regândit.
Potrivit corespondentului Radio România, Roxana Vasile, şeful statului francez a apărat şi existenţa monedei unice europene, a cărei dispariţie - a punctat acesta - ar reprezenta un dezastru.
Nicolas Sarkozy a asigurat de asemenea că "ceea ce s-a făcut pentru Grecia... nu se va mai repeta" şi că niciun stat al zonei euro "nu va fi pus în incapacitate de plată", subliniind că actuala criză este "o criză de credibilitate, o criză de încredere".