Uniunea Europeană şi Rusia îşi evalueză relaţiile
În cadrul summitului Rusia-UE, de la Rostov pe Don, va fi discutat aşa-numitul "Parteneriat pentru modernizare" dar şi posibilitatea ridicării vizelor pentru pentru cetăţenii ruşi care călătoresc în UE.
01 Iunie 2010, 09:27
Ministerul rus de externe a condamnat acţiunile Israelului împotriva Flotilei libertăţii cerând explicaţii şi pronunţându-se pentru ridicarea imediată a blocadei impuse Fâşiei Gaza de către Israel.
Ministerul rus de externe a emis un comunicat de presă în care a condamnat acţiunile militarilor israelieni în primul rând pentru că s-au soldat cu moţi şi răniţi, subliniind că folosirea armelor împotriva unor civili şi reţinerea unor vase în largul mării, fără nici o bază juridică, reprezintă o încălcare gravă a normelor de drept internaţional.
Moscova a subliniat şi necesitatea elucidării tuturor elementelor acestui incident care, în opinia sa, evidenţiază încă o dată necesitatea ca Israelul să ridice cât mai rapid blocarea Fâşiei Gaza, precum şi necesitatea măsurilor concrete pentru ameliorarea situaţiei umanitare şi sociale din acest teritoriu.
Este de aşteptat ca acest subiect să fie discutat şi în cadrul summitului Rusia-UE, de la Rostovpe Don.
Deocamdată nu sunt informaţii potrivit cărora acest subiect să fi fost discutat la întâlnirea la care au participat Dmitri Medvedev, Herman von Rumpuy şi Jose Manuel Barroso.
Principalele teme abordate, modernizarea Rusiei şi vizele pentru UE
Principalul punct de pe agendă este aşa-numitul "Parteneriat pentru modernizare", propus la summitul de anul trecut, în sprijinul ambiţioaselor planuri ale preşedintelui rus Dmitri Medvedev privind modernizarea Rusiei, dar şi pentru impulsionarea generală a relaţiilor dintre Moscova şi UE în toate celelalte domenii.
UE este principalul partener economic al Rusiei, iar pentru Uniunea Europeană, Rusia este partenerul economic nr.3.
Se aşteaptă ca la acest summit să aibă loc primele discuţii de substanţă şi eventual chiar anunţate primele măsuri concrete în această direcţie.
Un alt subiect va fi cel al vizelor. Rusia doreşte şi insistă de mult timp pentru ridicarea vizelor pentru cetăţenii săi care călătoresc în UE.
Bruxelles-ul, deocamdată, vorbeşte despre acest obiectiv ca fiind unul pe termen lung neoferind Rusiei o aşa numită foaie de parcurs de care beneficiază, de pildă, ţările din Balcani candidate la aderare, dar şi unele state din fosta Uniune Sovietică.
Probabil acest subiect va fi şi al doilea subiect dominant de pe agendă. Va fi discutată de asemenea întreaga paletă a situaţiei internaţionale, începând cu Afganistanul, Iranul şi terminând cu conflictele îngheţate din Europa.
Potrivit unui oficial rus UE şi Rusia ar trebuii să-şi coordoneze activităţile de abordare a acestor conflicte, de la Kosovo până la cele din spaţiul CSI, deci inclusiv Transnistria.