Uniunea Europeană se confruntă cu o serie de provocări
Uniunea Europeană se confruntă cu o serie de provocări şi probleme, între care şi respectarea statului de drept - au semnalat, miercuri, la Bruxelles, liderii Comisiei Europene.
Articol de Florin Lepădatu, 10 Ianuarie 2019, 07:33
Uniunea Europeană se confruntă cu o serie de provocări şi probleme, între care şi respectarea statului de drept - au semnalat, miercuri, la Bruxelles, liderii Comisiei Europene.
Vorbind după prima şedinţă de miercuri a Executivului comunitar, vicepreşedintele Jyrki Katainen a amintit şi de situaţia din România, când a enumerat problemele europene grave.
Corespondentul nostru comunitar Amalia Bojescu, transmite: "Pentru blocul comunitar principala provocare o reprezintă gestionarea procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, în acelaş timp, însă, respectarea statului de drept în unele ţări europene este o problemă care necesită o abordade mai fermă din partea statelor membre - spunea vicepreşedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen: "Pe plan intern vorbim despre Brexit, marea provocare.
Însă, provocarea cea mai adâncă, din punctul de vedere al integrării, al viitorului Europei se leagă de problemele cu care ne confruntăm în anumite state membre în legătură cu statul de drept.
Toată lumea ştie care este situaţia în Polonia, în Ungaria, din păcate şi în România, în prezent.
Sunt probleme grave.
Europa se bazează pe valori solide.
Întregul proces de integrare se bazează pe valori fundamentale, cum ar fi statul de drept, drepturile omului, demnitatea umană, independenţa sistemului judiciar, libertatea presei, libertatea de expresie.
Dacă aceste valori sunt atacate, contestate, este o fundamentală problemă.
"În plan extern, Uniunea Europeană va trebui să gestioneze relaţiile cu Rusia, din perspectiva imixtiunii în procesele democratice, sau situaţia din Ucraina.
Sunt şi provocări de ordin economic ce ţin de relaţiile cu Statele Unite şi China.
O altă prioritate pentru Uniunea Europeană o reprezintă gestionarea fenomenului migraţiei.
Comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, spunea că Europa trebuie să fie pregătită pentru sosirea de migranţi, atât pe cale maritimă, cât şi terestră.
În context, el a amintit situaţia celor 49 de migranţi blocaţi pe ambarcaţiuni în Marea Mediterană şi a felicitat statele membre, între acestea şi România, care au ajuns la un acord pentru primirea acestora.
Dimitris Avramopoulos: "Ultimele săptămâni nu au fost cea mai strălucită perioadă a Europei.
Am avut o situaţie cu 49 de persoane pe mare, timp de 3 săptămâni.
Şi nu asta reprezintă Uniunea Europeană.
Uniunea Europeană reprezintă valori umane şi solidaritate.
Aceste evenimente au arătat, din nou, foarte clar, că toţi actorii, inclusiv ONG-urile, trebuie să respecte regulile şi să ia măsuri responsabile pentru a nu perpetua modelul folosit de traficanţi pentru a exploata necazurile oamenilor.
Europa trebuie să-şi îndeplinească datoria morală şi umană."
Dimitris Avramopoulos a cerut statelor membre să dezvolte mecanisme previzibile şi durabile pentru a face faţă noilor sosiri, în loc să continue să se bazeze pe soluţii ad-hoc.
Oficialul european a anunţat că Executivul comunitar este gata să lucreze cu statele membre cele mai expuse migraţiei legale, pentru a crea aranjamente temporare, fără ca acestea să constituie însă un factor de atracţie.
Comisarul european a subliniat, din nou, necesitate finalizării reformei în domeniul azilului, precizând că Executivul comunitar, împreună cu preşedinţia României, vor colabora cu Parlamentul European şi cu Consiliul European pentru atingerea acestui obiectiv."