Uniunea Europeană "se află la un moment de răscruce"
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, consideră că momentul actual poate fi folosit pentru ca UE să devină mai unită şi pentru a avea instituţii comune puternice.
05 Octombrie 2011, 20:10
"Grecia rămâne în zona euro şi merită să-i acordăm şansa să-şi revină", a declarat miercuri cancelarul Germaniei, Angela Merkel, în timpul unor discuţii la sediul Comisiei Europene.
Legat de posibilele soluţii de ieşire din criză, şi asta nu numai în cazul Atenei, Angela Merkel a spus că Germania este gata de modificarea tratatului Uniunii Europene în aşa fel ca aceste schimbări să permită îmbunătăţirea funcţionării zonei euro, dar şi să recâştige încrederea pieţelor internaţionale în moneda unică europeană.
Cât priveşte soarta marilor bănci din spaţiul comunitar, cancelarul german susţine că recapitalizarea acestora ar fi justificată, iar Berlinul este gata să o facă în cazul în care este nevoie.
În opinia preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, Uniunea Europeană se află la un moment de răscruce pe care trebuie să-l folosească pentru a-şi îmbunătaţi mecanismele de funcţionare pentru a deveni mai unită, pentru a avea instituţii comune puternice.
"Acesta este singurul mod în care putem obţine ceea ce dorim, şi anume creşterea economică, o sporire a competitivităţii, locuri de muncă. E singurul mod în care ne putem asigura că Europa e luată în serios la nivel global şi că înseamnă pentru întreaga lume o putere economică şi politică.
"De aceea trebuie să colaborăm, pentru a pune lucrurile în ordine. Unele decizii vor fi dificile sau chiar dureroase, mai ales în domeniul financiar, dar fără reforme structurale şi consoldiare fiscală nu putem reveni la progres economic şi social", a spus preşedintele Comisiei Europene, care a subliniat importanţa deciziilor aflate în acest moment în dezbatere.
Germania "sprijină Uniunea Europeană"
José Manuel Barroso a salutat votul acordat de parlamentul Germaniei Fondului European de Stabilitate Financiară, care e baza acordării unui nou ajutor Greciei, dar a făcut un apel către Slovacia să acorde, la rândul său, acest vot.
Pentru ca decizia din vară a sprijinirii Greciei să poată fi aplicat, e nevoie de acordul tuturor ţărilor din zona euro.
José Manuel Barroso a menţionat importanţat aplicării celor şase măsuri menite să întărească aşa-numita "guvernanţă economică" a Europei, dar şi propunerea sprijinită de Germania de instituire a unei taxe pe tranzacţiile financiare.
În opinia cancelarului Angela Merkel, Europa ar trebui să facă primul pas în acest sens, pentru ca apoi să poată cere aplicarea unei astfel de taxe în întreaga lume.
Angela Merkel a arătat că Germania sprijină Uniunea Europeană şi nevoia ca aceasta să devină mai competitivă, să se bazeze pe solidaritate, dar şi pe responsabilitatea statelor membre.
Mai mult, cancelarul german a lansat ideea posibilităţii ca, dacă acest lucru va fi necesar, Uniunea Europeană să ia în considerare chiar modificarea unora dintre tratatele pe baza cărora funcţionează.
"Dacă trebuie să schimbăm unele tratate, să putem funcţiona mai bine în acest mod, în special în zona euro, nu ar trebui ca acest subiect să fie tabu. Situaţia noastră legală trebuie adaptată la realităţi", a declarat Angela Merkel.
În privinţa Greciei, cancelarul Germaniei a spus, răspunzând unei întrebări, că aceasta trebuie să rămână parte a zonei euro, şi a subliniat că ieşirea din criză, trecerea de la o datorie publică extrem de mare la stabilitate este un proces, şi este unul în desfăşurare.
De aceea Germania aşteaptă concluziile concrete ale reprezentanţilor Uniunii, Fondului Monetar şi Băncii Centrale Europene, care evaluază respectarea de către Grecia a angajamentelor luate.
Deciziile viitoare vor fi luate pe baza acestor date concrete.