Uniunea Europeană interzice comerțul cu produse obținute din defrișări
Conform regulamentului propus de Comisia Europeană, companiile mari și medii ar fi trebuit să se adapteze cerințelor chiar de la sfârșitul acestui an, însă recent termenul a fost prelungit cu încă un an.
Articol de Bogdan Isopescu, 14 Noiembrie 2024, 14:31
Parlamentul European votează noul regulament prin care Uniunea Europeană interzice comercializarea produselor care provin în urma defrișărilor sau degradării pădurilor. Scopul este descurajarea, atât în interiorul Uniunii, dar și la nivel global, a comerțului cu acest tip de produse.
Este vorba nu doar de lemnul obținut prin defrișări, ci și de produse precum cacao, soia, ulei de palmier sau cauciuc, culturi care de multe ori sunt obținute prin extinderea nesustenabilă a terenurilor agricole. Amendamentele propuse de Grupul Popularilor Europeni ar putea transforma regulamentul înaintat de Comisie într-unul mai puțin ambițios. Însă tensiunile și presiunile i-au determinat, joi, pe populari să renunțe la unele dintre ele, chiar în timpul sesiunii plenare de la Bruxelles.
Regulamentul impune companiilor care produc sau vând acest tip de produse, cu aplicabilitate atât pentru import, cât și pentru export, să demonstreze că acestea nu provin din terenuri defrișate sau că nu au contribuit la degradarea pădurilor. În cazul Europei, spre exemplu, este vorba de exploatările de lemn sau de carnea de vită, care poate proveni din cele crescute pe terenuri obținute din defrișări.
Conform regulamentului propus de Comisia Europeană, companiile mari și medii ar fi trebuit să se adapteze cerințelor chiar de la sfârșitul acestui an, însă recent termenul a fost prelungit cu încă un an.
România ar putea să intre la categoria de țară fără risc
Astfel, companiile mari trebuie să se adapteze cerințelor până la 30/12/2025, iar companiile mici ar trebui să se conformeze până la 30/06/2026. Însă cel mai mare grup europarlamentar dorea amânarea aplicării prevederilor cu doi ani, ceea ce pentru alți parlamentari, cum ar fi Verzii, ar fi însemnat o pierdere de timp și de eficacitate în combaterea practicilor, care accentuează încălzirea globală.
În plus, amendamentele Popularilor prevedeau excluderea marilor comercianți din aproape toate obligațiile. Ca urmare a presiunilor celorlalte grupuri parlamentare, astăzi, chiar în timpul sesiunii plenare, Popularii au retras cele două amendamente.
În schimb, Popularii au reușit să introducă amendamentul conform căruia există și state de proveniență fără risc, ceea ce determină o verificare mai puțin amănunțită a produselor. Conform simulărilor făcute de organizaţiile de mediu, România ar urma să intre la categoria de țară fără risc.