Uniunea Europeană interzice aromele alimentare care imită fumul
Comisia Europeană a decis anul acesta să nu mai înnoiască autorizarea pentru opt tipuri de arome care sunt adăugate anumitor alimente pentru a da gust de fum.
Articol de Radio România Actualităţi, 25 Aprilie 2024, 20:32
Uniunea Europeană interzice aromele alimentare care imită fumul. Măsura a fost propusă de executivul comunitar şi a primit susţinerea tuturor statelor membre şi va intra în vigoare în două etape în următorii ani.
Are detalii corespondentul RRA la Bruxelles, Bogdan Isopescu: ”Comisia Europeană a decis anul acesta să nu mai înnoiască autorizarea pentru opt tipuri de arome care sunt adăugate anumitor alimente pentru a da gust de fum. Decizia se bazează pe mai multe rapoarte ştiinţifice aduse de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară. Conform acestora, cele opt arome prezintă riscuri confirmate de genotoxicitate, ceea ce înseamnă că aceste substanţe deteriorează ADN-ul celulelor.
Noul regulament european prevede două etape pentru eliminarea celor opt arome de fum de pe piaţa comunitară. Primul caz este cel al aromelor folosite pentru a înlocui metoda tradiţională a afumării, cum este cazul peştelui afumat, al cărnii sau al unor brânzeturi; aici avem un termen de cinci ani. Cel de-al doilea caz este cel în care substanţele sunt utilizate pentru a adăuga o aromă în plus anumitor alimente care nu au nevoie de acest lucru, cum ar fi supele, cartofii prăjiţi sau sosurile. În cazul acestora, producătorii trebuie să le scoată din uz mai repede, în speţă doi ani.”/editor Florin Lepadatu/