Uniunea Europeană, "îngrijorată de protestele din Turcia"
Parlamentul European regretă reacţiile guvernului turc care "nu doreşte să ia măsuri în vederea reconcilierii sau să înţeleagă reacţiile unui segment al populaţiei".
14 Iunie 2013, 07:15
Uniunea Europeană este îngrijorată de protestele din Turcia şi de folosirea disproporţionată a forţei de către forţele de poliţie împotriva manifestanţilor - au spus-o şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, miercuri, în Parlamentul European, şi joi, deputaţii europeni, într-o rezoluţie adoptată la Strasbourg.
În document, Parlamentul European avertizeză împotriva folosirii unor măsuri dure împotriva protestatarilor paşnici şi spune că premierul Recep Tayyip Erdogan trebuie să aibă o poziţie de unificare şi conciliere.
De asemenea, Parlamentul European a salutat reacţia moderată a preşedintelui Gül şi scuzele adresate de vicepremierul Arinç, dar a spus că regretă reacţiile guvernului turc şi ale premierului Erdogan, care nu doresc să ia măsuri în vederea reconcilierii sau să înţeleagă reacţiile unui segment al populaţiei.
În rezoluţie, deputaţii europeni cer ca responsabilii pentru violenţele poliţiei să fie aduşi în faţa justiţiei.
Protestatarii paşnici care au fost reţinuţi să fie eliberaţi imediat, iar victimele să primească, în schimb, compensaţii. În textul rezoluţiei este menţionat faptul că organizarea unor proteste paşnice este un argument în sine pentru vitalitatea societăţii civile din Turcia, dar Turcia trebuie să îmbunătăţească şi mai mult instituţiile democratice, statul de drept şi respectarea libertăţilor fundamentale.
Iar aici, deputaţii europeni au insistat în special asupra respectării libertăţii presei.
Şi şefa diplomaţiei europene a subliniat, miercuri, faptul că respectarea libertăţii presei în Turcia îi îngrijorează pe europeni.
Catherine Ashton a pledat, însă, pentru o abordare constructivă în relaţia Uniunii cu Turcia.
"Acesta nu este un moment în care să ne depărtăm de Turcia; dimpotrivă, trebuie să lucrăm cu Ankara şi mai strâns, iar Turcia să coopereze şi mai strâns cu Uniunea Europeană. propriul meu dialog politic cu turcii este tot mai strâns şi mai plin de rezultate.
"Am vizitat Ankara în aprilie, preşedintele Consiliului European a fost acolo în mai; dialogul la cel mai înalt nivel politic trebuie păstrat, cu atât mai mult în momente dificile", a spus şefa diplomaţiei europene.
Catherine Ashton a amintit deputaţilor europeni că guvernul de la Ankara este acelaşi care a arătat viziune şi curaj pentru a se angaja într-un proces de pace menit să rezolve chestiunea kurdă.
Ea s-a declarat încrezătoare că guvernul Erdogan va putea răspunde noilor provocări şi va folosi momentul pentru a îmbunătăţi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale.