Uniunea Europeană are nevoie de o nouă strategie industrială
Un raport elaborat de Banca Centrală Europeană arată că Uniunea Europeană are nevoie urgent de o nouă strategie industrială.
Articol de Bogdan Isopescu, 10 Septembrie 2024, 10:23
Mult aşteptatul raport realizat de preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, arată că Uniunea Europeană are nevoie urgent de o nouă strategie industrială ca să reducă distanţa în creştere faţă de super-puterile economice Statele Unite şi China. Corespondentul Radio România Actualităţi, Bogdan Isopescu, spune că, potrivit raportului, problemele de competitivitate scăzută ale Uniunii se pot rezolva cu o infuzie semnificativă de bani, inovaţie, mai puţine blocaje legislative, reducerea preţurilor la energie şi lanţuri de aprovizionare sigure.
Reporter: Mario Draghi propune o reformă economică în care Europa să ia cele mai bune practici din Statele Unite, dar să păstreze incluziunea socială, capitol la care conduce pe plan mondial. Primul instrument pentru creşterea productivităţii europene este inovarea, cea care este subfinanţată în Uniune şi cea care, pentru a ajunge pe piaţă, întâmpină blocaje prin sute de reguli.
Mario Draghi: Uniunea Europeană are în jur de 100 de legi şi reglementări în privinţa tehnologiilor înalte, documente dificile, complicate. Dar companiile din domeniul inovării sunt de obicei mici, cu două-trei persoane, şi nu îşi permit, până să intre pe piaţă, să plătească specialişti în legislaţie pentru a se conforma. Multe din aceste companii sunt acum în Statele Unite, au plecat din Europa. În al doilea rând, Uniunea Europeană trebuie să scadă preţurile la energie folosindu-se de regenerabile şi să elaboreze un plan comun atât pentru decarbonizare, cât şi pentru competitivitate. Acest plan trebuie să transforme decarbonizarea în oportunitate de dezvoltare economică. În fine, a treia recomandare este ca Uniunea să reducă dependenţele de importuri, de la materii prime până la tehnologii avansate, şi să încheie acorduri comerciale cu naţiunile bogate în resurse pentru a-şi securiza lanţul de aprovizionare.