Uniunea Economică Eurasiatică, "un tratat istoric"
Preşedinţii Rusiei, Kazahstanului şi Republicii Belarus au semnat joi, la Astana, Tratatul de înfiinţare a Uniunii Economice Eurasiatice.
29 Mai 2014, 13:38
Preşedinţii Rusiei, Kazahstanului şi Republicii Belarus au semnat cu puţin timp în urmă, la Astana, Tratatul de înfiinţare a Uniunii Economice Eurasiatice.
La summit sunt invitaţi şi liderii Armeniei şi Kârgâstanului, pentru a discuta viitoarea aderare a ţărilor lor.
Preşedinţii Rusiei - Vladimir Putin, Kazahstanului - Nursultan Nazarbaev şi Belarusiei - Alexandr Lukaşenko au semnat cu puţin timp în urmă, la Astana, Tratatul cu privire la Uniunea Economică Eurasiatică, care, după ratificare, va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015.
"Tratatul semnat are într-adevăr o importanţă epocală, istorică. Rusia, Belarus şi Kazahstanul trec la un nivel de conlucrare principial nou.
"Uniunea Economică Eurasiatică va fi o piaţă comună de 170 de milioane de locuitori, dispunând de un sfert din resursele naturale globale, în primul rând petrol şi gaze", a declarat Vladimir Putin.
Tratatul prevede libera circulaţie a mărfurilor, serviciilor, capitalurilor şi a forţei de muncă, fără să prevadă însă clauze politice.
După cum a subliniat preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, părintele ideii integrării eurasiatice, tratatul nu vizează problemele legate de independenţa şi suveranitatea politică a statelor membre.
La summitul de la Astana au participat şi liderii a două state candidate, Armenia şi Kîrgîzstanul, convenindu-se ca Armenia va adera la noua structură în cursul lunii iunie.