Uniunea Bancară Europenă "limitează riscurile pentru deponenţi"
Preşedintele ARB, Radu Graţian Gheţea, afirmă că mecanismele europene sunt făcute de aşa manieră încât "ieşirea actorilor din piaţă să se facă fără riscuri pentru deponenţi".
Articol de Oana Rusu, 17 Iunie 2014, 14:23
Începe o nouă etapă în procesul de constituire a Uniunii Bancare Europene la care va adera şi România.
Scopul acestui organism este ca în cazul unor falimente ale băncilor costurile să nu mai fie suportate de cetăţeni, aşa cum s-a întâmplat în timpul recentei crize economice şi financiare.
Redresarea instituţiilor se va face cu bani din fonduri special destinate şi nu din bugetele statelor.
Uniunea va deveni efectivă din 2016.
Miercuri băncile cu capital naţional din statele care vor adera la Uniunea Bancară vor fi evaluate în vederea intrării în sistemul unic de supraveghere ce urmează să fie coordonat din această toamnă de Banca Centrală Europeană.
Evaluarea în sine este un instrument foarte util, spune preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea.
"Se urmăreşte în principal să se vadă dacă expunerile la risc prin acordarea de credite sunt în limitele pudenţiale aşa cum le defineşte Autoritatea Bancară Europeană. Personal nu cred că sunt mari diferenţe. Trebuie însă să aşteptăm evaluările şi apoi să tragem concluziile.
"Există posibilitatea ca după evaluare să se facă recomandări pentru majorarea capitalului. Nu există riscuri asupra clienţilor. Mecanismele europene sunt făcute de aşa manieră încât rezoluţia bancară, deci ieşirea actorilor din piaţă, să se facă fără riscuri pentru deponenţi" a spus Radu Gheţea.