"Unirea nu e o alegere practică". Cine a zis şi ce reacţii a stârnit
Declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău au provocat reacţii controversate printre politicieni şi lideri de opinie.
Articol de Radiojurnal, 29 August 2016, 18:48
Declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit, potrivit cărora Republica Molodva trebuie să rămână un stat independent, iar unirea cu România nu este o alegere practică, au provocat reacţii controversate printre politicieni şi lideri de opinie.
În timp ce unii îl acuză pe diplomat că ar fi atentat la proiectul unirii Republicii Moldova cu România, alţii spun că James Pettit nu a făcut decât să reitereze ceea ce occidentalii au repetat în mai multe rânduri. De la Chişnău relatează Victor Pogor.
Reporter: Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a scris pe o reţea de socializare că aceste declaraţii vin ca o reacţie la ceea ce a numit el "isteria unionistă" a unor politicieni din Republica Moldova şi România, precizând că ambasadorii acreditaţi la Chişinău vor apăra întotdeauna independenţa şi suveranitatea Moldovei, mai mult decât unii politicieni de aici.
Liderul socialiştilor moldoveni, partid de orientare pro moscovită, Igor Dodon, a menţionat, la rândul său, că ambasadorul SUA a spus exact ceea ce trebuie să afirme un diplomat occidental, reiterând că, în opinia sa, unionismul în Republica Molodva ar trebui interzis.
Pe de altă parte, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a comparat această declaraţie cu cele făcute anterior de diplomaţii ruşi şi suţine că aceasta ar leza suveranitatea Republicii Moldova şi dreptul cetăţenilor de a-şi decide singuri destinul.
Declaraţiile ambasadorului James Pettit au fost, de asemenea, criticate de partide din opoziţia de dreapta, precum PNL, PLDM şi Partidul Dreapta, care au anunţat o serie de proteste la Chişinău şi Bucureşti, în susţinerea unirii Republicii Moldova cu România.