Ungaria vrea un nou acord de colaborare cu FMI
Autorităţile de la Budapesta solicită Fondului Monetar Internaţional un acord de tip asigurare, după ce situaţia economică a ţării s-a înrăutăţit constant în ultima perioadă.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 18 Noiembrie 2011, 14:29
Ministrul economiei din Ungaria urmează să informeze vineri Fondul Monetar Internaţional, cu privire la solicitarea autorităţilor de la Budapesta, pentru un acord de tip asigurare, aceasta după ce situaţia economică a ţării s-a înrăutăţit constant în ultima perioadă iar forintul a fost printre cele mai afectate monede din regiune şi, a pierdut teren pe pieţele internaţionale, în raport cu alte valute.
Anunţul a fost făcut de premierul Viktor Orban, un adversar declarat al ultimului împrumut de tip preventiv accesat de Ungaria, şi care s-a încheiat în urmă cu un an.
Recent, premierul maghiar declara categoric că dacă FMI se întoarce el pleacă. Între timp,poziţia s-a mai nuanţat.
Potrivit afirmaţiilor premierului ungar, în baza vechiului acord cu FMI, ţara primea bani, dacă făcea ceea ce spuneau reprezentanţii Fondului.
"Acordul de tip vechi căruia i-am pus capăt în toamna anului 2010 se referea la faptul că ei spuneau ce trebuie făcut în Ungaria şi, dacă noi făceam ce spuneau, ne dau bani şi nu ne vom prăbuşi. Esenţa noului acord ar fi că noi ne-am dori mai curând o asigurare, deci nu vrem să renunţăm la 'politica mâinii libere", a declarat Viktor Orban.
"Independenţa economică a Ungariei nu va mai putea fi îngrădită de nimeni, aceasta este legea principală a filosofiei guvernamentale", a mai spus premierul ungar.
În ceea ce priveşte eventualele condiţii puse de FMI, Viktor Orban a afirmat că rămâne de văzut ce se va întâmpla şi că nu crede că în situaţia actuală a economiei ungare, cu baze puternice, ar fi nevoie de un împrumut.
Afirmaţiile premierului ungar vin după ce ministerul economiei a informat, joi, printr-un comunicat, că Ungaria va începe, în cadrul consultărilor anuale obişnuite cu Fondul Monetar Internaţional, discuţii în legătură cu un nou tip de colaborare, precizând, totodată, că, în interesul creşterii economice, ţara trebuie să îşi apere, în primul rând, independenţa şi să îşi asigure finanaţarea de pe pieţe, însă acest lucru poate fi îngerunat de criza din zona euro.
Opoziţia critică guvernul
Analiştii ungari au apreciat anunuţul autorităţilor ca fiind unul raţional şi pragmatic, din punct de vedere economic, dar partidele din opoziţie nu au ezitat să critice guvernul, pentru declaraţiile de până acum, care excludeau posibilitatea unui acord cu FMI.
În urmă cu doar câteva zile, purtătorul de cuvânt al premierului ungar, Peter Szijjarto, anunţase că Ungaria nu are nevoie de un nou acord de împrumut cu FMI, fiind capabilă să se finanţeze de pe pieţe.
De altfel, din declaraţiile făcute în ultimele luni, atât de premierul Viktor Orban cât şi de alţi membri ai Cabinetului, reieşea că Ungaria nu acceptă ca cineva să dicteze din străinătate guvernului măsurile de poltică economică.
Din cauza situaţiei internaţionale, forintul ungar s-a depreciat semnificativ, în ultima perioadă, în raport cu euro şi francul elveţian, iar două dintre principalele agenţii de evaluare financiară au retrogradat de la stabilă la negativă, perspectiva ratingului Ungariei.