Ungaria: Sentinţă "prea aspră" în cazul romi vs. extrema dreaptă
O organizaţie neguvernamentală ungară e nemulţumită de condamnarea mai multor etnici romi care-i atacaseră pe unii simpatizanţi ai partidului de extremă dreapta Jobbik.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 10 Mai 2013, 11:53
O organizaţie ungară care militează pentru respectarea drepturilor omului şi-a exprimat nemulţumirea faţă de o sentinţă pronunţată de un tribunal din Ungaria privind condamnarea la închisoare a mai multor etnici romi care atacaseră, în 2009, maşina unor simpatizanţi ai partidului de extremă dreapta Jobbik.
Uniunea pentru libertăţi civile din Ungaria şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu o sentinţă pronunţată de un tribunal din nord-estul ţării privind condamnarea la închisoare a unor etnici romi care îi atacaseră pe unii simpatizanţi ai partidului de extremă dreapta Jobbik.
Nouă etnici romi au primit pedepse cu închisoarea cuprinse între doi ani şi jumătate şi patru ani, conform unei sentinţe pronunţate ieri de tribunalul din oraşul Miskolc.
Instanţa a apreciat că aceştia sunt vinovaţi de comiterea de acte de violenţă împotriva membrilor unei comunităţi, infracţiuni stabilite, de regulă, în cazul acţiunilor cu tentă rasistă.
Cei nouă romi atacaseră, în anul 2009, cu bâte şi topoare maşina unor simpatizanţi ai partidului Jobbik, în contextul unei manifestări provocatoare organizate de formaţiunea de extremă dreapta în localitatea Sajobabony, două persoane din autovehicul fiind rănite uşor.
Uniunea pentru libertăţi civile a precizat printr-un comunicat că nu contestă faptul că cei nouă au comis o ilegalitate, dar au primit pedepse prea aspre în condiţiile interpretării eronate a unor prevederi legale care au fost elaborate tocmai pentru a proteja categoriile defavorizate în faţa atacurilor cu tentă rasistă.
În plus, spun activiştii organizaţiei, instanţa ar fi greşit şi atunci când a apreciat că a fost vorba despre o acţiune îndreptată împotriva membrilor naţiunii maghiare.
Totodată, organizaţia a menţionat că acţiunile acestora nu au fost generate de existenţa unor prejudecăţi, ci de teama de grupurile rasiste, iar membrii unor astfel de grupuri nu pot fi apăraţi de prevederi menite să sancţioneze faptele cu tentă rasistă, drept pentru care cei nouă ar fi trebuit să primească pedepse mai uşoare.