Ungaria preia şefia Consiliului Uniunii Europene
Articol de Ioan Suciu, 01 Iulie 2024, 06:41
De astăzi, 1 iulie 2024, Ungaria preia șefia Consiliului Uniunii Europene, având ca priorități competitivitatea economică, extinderea Uniunii în Balcani, gestionarea migrației și oprirea războiului din Ucraina.
"Să facem Europa măreață din nou!" este motto-ul sub care Ungaria preia președinția Consiliului Uniunii Europene pentru o perioadă de șase luni.
Motto-ul ales sugerează o președinție activă și dinamică și simbolizează, de asemenea, că "împreună suntem mai puternici decât separați," a declarat la Budapesta ministrul responsabil pentru afaceri europene, Bóka János.
Budapesta își propune să finalizeze, totodată, până la sfârșitul anului dosarul Schengen în favoarea României și Bulgariei.
Bálint Ódor, șeful reprezentanției Ungariei la Bruxelles, a afirmat că pentru aceasta este nevoie de consens, iar Ungaria dorește să conducă negocierile astfel încât în cele șase luni ale președinției să se definitiveze extinderea spațiului Schengen până la sfârșitul anului.
Președinția ungară a Consiliului se anunță însă complicată, deoarece Ungaria are deseori opinii divergente față de celelalte state europene pe multe subiecte importante. De exemplu, Budapesta a blocat demersurile pentru ajutorul militar pentru Ucraina, a opus rezistență extinderii Uniunii către est, a încercat fără succes să blocheze pactul pentru migrație și se confruntă cu proceduri de infringement pentru încălcarea principiilor statului de drept. Mai mult, premierul Viktor Orbán este perceput ca un aliat al lui Vladimir Putin.
Premierul Viktor Orbán a efectuat un tur diplomatic înainte de preluarea mandatului, vizitând capitalele marilor puteri europene, Berlin, Roma și Paris, pentru a-și prezenta obiectivele și a obține sprijinul necesar.
Anul 2024 este un an de tranziție pentru Uniunea Europeană, menționând că președinția maghiară trebuie să servească pacea și securitatea Europei și să asigure o tranziție instituțională lină în colaborare cu noul Parlament European și noua Comisie Europeană.