Ungaria nevoită să adopte noi măsuri împotriva crizei
Executivul de la Budapesta urmează să adopte măsuri menite să contribuie la atingerea ţintei deficitului bugetar de 3,8 la sută din PIB, dar şi pentru a aduce venituri suplimantare la buget.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 01 Iulie 2010, 13:17
Guvernul de la Budapesta a decis în privinţa mai multor măsuri menite să contribuie la atingerea ţintei deficitului bugetar de 3,8 la sută din PIB, convenită pentru anul acesta cu Fondul Monetar Internaţional şi la impulsionarea creşterii economice.
Ministrul ungar al Economiei, Gyorgy Matolcsy, a anunţat că deficitul bugetar ar depăşi anul acesta 5 la sută din PIB, dacă nu s-ar lua măsuri pentru consolidarea fiscală.
Gyorgy Matolcsy a precizat că o delegaţie guvernamentală a fost însărcinată să continue discuţiile cu reprezentanţii băncilor pentru a se ajunge la o înţelegere, în zilele următoare, în privinţa introducerii unui impozit suplimentar în cazul instituţiilor financiare, care potrivit planurilor, va aduce încasări la buget de aproximativ 700 de milioane de euro.
Executivul ungar intenţionează şi restricţionarea creditelor ipotecare în valută, conform declaraţiilor ministrului economiei.
Totodată, guvernul a decis în privinţa limitării cheltuielilor instituţiilor, stoparea achiziţiilor şi introducerea unui plafon pe veniturile lunare din sectorul public, astfel încât să se economisească, anul acesta, în jur de 420 de milioane de euro.
Executivul ungar a hotărât şi micşorarea impozitului plătit de societăţi cu 9 procente, până la un anumit prag al profitului, eliminarea a mai multor taxe auxiliare în cazul întreprinzătorilor şi reducerea numărului autorizaţiilor care trebuie solicitate pe parcursul derulării unei investiţii.
Proiectele de lege necesare pentru punerea în aplicare a măsurilor anunţate vor fi înaintate în scurt timp parlamentului.