Ungaria este singura ţara care nu a ridicat restricţiile pentru cerealele din Ucraina
Articol de Bogdan Isopescu, 26 Mai 2023, 14:45
La Bruxelles, situaţia legată de ajutorul financiar acordat agricultorilor din ţările vecine Ucrainei se complică, pe măsură ce blocajul Ungariei continuă în Consiliul European. Sunt ţări vest-europene care încep să conteste acest ajutor, iar altele ar putea condiţiona votul de acordarea unui sprijin similar pentru proprii agricultori afectaţi, însă, de altfel de probleme.
În plus, Ungaria blochează şi ajutorul financiar pentru sectorul de apărare al Ucrainei, cerând la schimb ridicarea sancţiunilor impuse unei bănci maghiare.
Ungaria este singura ţara care nu a ridicat restricţiile pentru cerealele din Ucraina. Acest lucru era singura condiţie cerută de Comisie pentru livrarea celei de-a doua tranşe financiare pentru agricultorii din cele cinci ţări est-europene afectate de preţul mic al exportului ucrainean.
Discuţiile continuă şi astăzi între echipele de negociatori, însă o decizie ar putea fi anunţată abia marţea viitoare, în Consiliul pentru agricultură. Însă, pe măsură ce timpul s-a scurs de la anunţarea ajutorului suplimentar, în urmă cu aproape două luni, anumite state membre au început să conteste acest sprijin financiar direcţionat doar către cinci ţări.
De altfel, săptămâna trecută, 12 state membre au şi trimis o scrisoare Comisiei Europene în care criticau acest ajutor. Mai mult, surse de la Bruxelles afirmă că anumite state membre din vestul Europei ar condiţiona acum acest sprijin de acordarea unuia similar pentru agricultorii care au alt tip de probleme în ţările vestice, cum ar fi agricultorii de sfeclă care au probleme cu dăunătorii sau cei care încep să fie afectaţi de secetă.
Aşa că negocierile de la Bruxelles nu mai vizează doar sprijinul pentru cele cinci ţări afectate de exportul ucrainean, ci şi de obţinerea unui ajutor similar pentru restul agricultorilor cu altfel de probleme.
Conform propunerii avansate de Comisie în luna martie, din tranşa de 100 de milioane de euro dedicată celor cinci ţări, agricultorii români ar urma să primească aproape 30 de milioane de euro.