Ungaria, criticată pentru modul în care gestionează criza refugiaţilor
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a considerat inacceptabil tratamentul aplicat refugiaţilor de către forţele de ordine ungare.
Articol de Amalia Bojescu, 17 Septembrie 2015, 07:43
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a considerat inacceptabil tratamentul aplicat refugiaţilor de către forţele de ordine ungare şi le-a cerut oficialităţilor să dea dovadă de compasiune.
Premierul Serbiei a acuzat Ungaria vecină de brutalitate şi a cerut Uniunii Europene să reacţioneze.
În România, liderii politici condamnă modul în care autorităţile de la Budapesta au decis să acţioneze la criză.
Doar UDMR spune că circulaţia cetăţenilor europeni nu va fi îngrădită de aceste măsuri.
Prim-ministrul Victor Ponta consideră că recentele acţiuni şi reacţii ale autorităţilor ungare contravin principiilor europene şi nu rezolvă situaţia refugiaţilor.
"Din păcate, comportamentul ofcialilor maghiari n-are nici o legătură cu ideea de Europa. Ziduri, câini poliţişti, arme, asta arată ca în anii '30 din Europa. E un lucru pe care-l spun cam toţi liderii europeni şi dacă se supără sau nu se supără oficialii maghiari, mă interesează destul de puţin", a spus Victor Ponta.
Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, este de părere că intenţia părţii ungare de a construi un gard la graniţa cu România reprezintă o abordre inadmisibilă în relaţiile dintre două state membre ale Uniunii Europene.
"Este vorba despre o încercare a părţii ungare de a ne atrage într-o dispută artificială, în aşa fel încât să se atenueze, cel mai probabil, percepţia care se conturează cât mai mult, de autoizolare, pe care Ungaria o are în cadrul Uniunii Europene, ca urmare a acţiunilor pe care le întreprinde", a declarat şeful diplomaţiei române.
Din opoziţie, co-preşedintele PNL Alina Gorghiu spune că securitatea frontierelor nu se asigură cu un gard şi a criticat demersul autorităţilor ungare la graniţa cu România.
"Ideea de gard este un demers politicianist. Nu cu garduri asiguri securitatea frontierelor şi cred că este un gest ostentativ, dacă aş putea să-i spun aşa, sau o sfidare la adresa Uniunii Europene", a afirmat Alina Gorghiu.
În opinia preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, intenţia autorităţilor ungare arată că Uniunea Europeană nu este pregătită pentru astfel de provocări.
Liderul Uniunii spune că ridicarea acestui gard nu va îngrădi circulaţia liberă a cetăţenilor europeni.
"Această soluţie nu desparte România de Ungaria, nu este împotriva românilor, nu este împotriva ungurilor, nu este împotriva cetăţenilor europeni. Acest gard încercă să oprească un val de migranţi, cei care intră ilegal într-un stat european", a precizat Kelemen Hunor.