Ungaria continuă lucrările la gardul de la frontiera cu Croaţia
Ministrul care conduce oficiul premierului ungar, János Lázár, a declarat că până în prezent fiind finalizate pe două sectoare de 78, respectiv 38 de km.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 02 Octombrie 2015, 05:49
Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi a anunţat că peste o jumătate de milion de migranţi şi refugiaţi au sosit în Europa, anul acesta, după ce au traversat Mediterana.
Dar în urma acestei călătorii, circa 3.000 au murit sau sunt daţi dispăruţi.
Mai exact aproape 515 mii de migranţi şi refugiaţi au traversat Marea Mediterană, dintre care 383 de mii au ajuns în Grecia, iar în jur de 120 de mii în Italia.
Dintre ei, 54% sunt sirieni şi 13% afgani.
Ungaria continuă să construiască gardul de la frontiera cu Croaţia, iar imigranţii continuă şi ei să traverseze teritoriul acestei ţări.
Aproximativ 4200 de persoane au intrat miercuri în Ungaria, dinspre Croaţia, potrivit unor date prezentate de poliţia ungară.
Imigranţii au continuat să sosească la frontiera dintre cele două ţări fiind transportaţi în mod organizat cu trenuri speciale spre vestul ţării de unde au trecut apoi graniţa în Austria, ajungând în principal la Nickelsdorf, dar deocamdată autorităţile nu au oferit informaţii legate de numărul acestora.
Ministrul care conduce oficiul premierului ungar, János Lázár, a declarat că lucrările de construire de garduri la frontiera verde cu Croaţia continuă, până în prezent fiind finalizate pe două sectoare de 78, respectiv 38 de km.
János Lázár a spus că autorităţile ungare sunt capabile să ia aceleaşi măsuri la graniţa ungaro-croată ca şi în cazul Serbiei unde frontiera verde a fost închisă cu un gard lung de 175 de km, iar accesul în ţară al imigranţilor este posibil doar prin aşa numite zone de tranzit unde aceştia sunt înregistraţi şi ei pot depune cereri de azil, dar se aşteaptă un punct de vedere din partea Austriei şi Germaniei în actuala situaţie.
"Dacă Austria şi Germania îşi închid frontierele este evident că ne vom informa din timp în legătură cu acest lucru, vor avea loc consultări şi ne vom forma împreună un punct de vedere în privinţa a ceea ce este de făcut la graniţa dintre Ungaria şi Croaţia, respectiv dacă vor fi aceleaşi măsuri ca la frontiera cu Serbia sau dacă va exista o altă propunere de soluţionare a situaţiei. Am aşteptat în ultimele zile şi aşteptăm şi în zilele următoare să aflăm care sunt deciziile Germaniei şi Austriei", a spus János Lázár.
În ceea ce priveşte ideea înfiinţării unui coridor de tranzit pentru imigranţi pentru ca aceştea să ajungă în Austria traversând în mod organizat teritoriul Ungariei, János Lázár a afirmat că o astfel de soluţie ar fi posibilă numai după închiderea frontierei verzi cu Croaţia şi permiterea accesului doar prin anumite puncte oficiale de la graniţă, însă trebuie cunoscută şi opinia oficialilor austrieci şi germani.
Acesta a mai spus că pe viitor ar putea fi puse bazele unei colaborări privind paza frontierelor între ţările Grupului de la Visegrád, respectiv Ungaria, Slovacia, Polonia şi Republica Cehă sunt în derulare pregătirile necesare, iar premierul Victor Orban va face demersuri diplomatice în acest sens, în zilele următoare, dar nu a oferit alte detalii.
Pe de altă parte, presa ungară a prezentat, astăzi o declaraţie a ministrului croat de interne, Ranko Ostojic, potrivit căruia tabăra de refugiaţi de la Opatovac s-a golit, iar în Croaţia s-ar mai afla doar 5 imigranţi.