Ungaria ameninţă că va bloca participarea Ucrainei la următorul summit NATO
Budapesta anunţă că va bloca participare lui P. Poroşenko la summitul NATO dacă Kievul nu va renunţa la legea privind educaţia care ar încalcă drepturile minorităţilor naţionale.
Articol de Sergiu Şteţ, 21 Martie 2018, 07:16
Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat că ţara sa va bloca participarea preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko, la summitul din vară al NATO, dacă Kievul nu va renunţa la legea privind educaţia, care încalcă drepturile minorităţilor naţionale.
"Ungaria nu are alte instrumente, decât blocarea aspiraţiilor internaţionale, europene şi euroatlantice ale Kievului", a declarat Péter Szijjártó, citat de serviciul de presă al Guvernului ungar şi preluat de MTI. Potrivit afirmaţiilor sale, "Ungaria nu va sprijini desfăşurarea în luna aprilie a reuniunii UE-Ucraina la nivelul miniştrilor apărării şi a summitului NATO-Ucraina din această vară".
"Ungaria va sprijini desfăşurarea acestor întâlniri doar dacă Ucraina a îndeplini condiţiile menţionate şi îşi va respecta angajamentele internaţionale asumate" - a adăugat Péter Szijjártó. "Ucraina trebuie să garanteze că legea educaţiei, care încalcă grosolan drepturile minorităţilor, nu va fi pusă în aplicare sub nicio formă până în anul 2023 şi că, în această perioadă, Ucraina va desfăşura consultările necesare cu minoritatea maghiară", a precizat ministrul ungar.
La sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat legea educaţiei, care stabileşte că procesul de educaţie poate fi construit doar în limba ucraineană. Până în anul 2020, limbile minorităţilor naţionale vor putea fi predate doar până în clasa a V-a, după care întregul proces de educaţie începând cu clasa I va trece integral pe limba ucraineană.
MTI aminteşte că Legea ucraineană a educaţiei a fost aspru criticată de Polonia, Bulgaria, Grecia, România, Ungaria, Republica Moldova şi Rusia. De asemenea, la 12 octombrie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recunoscut că această lege constituie un obstacol major pentru educaţia minorităţilor naţionale în limba lor maternă.