Ungaria a redus TVA la carnea de porc de la 27 la 5%
Reducerea TVA va determina o creştere a consumului şi este de aşteptat să se înregistreze şi o anumită scădere a preţurilor la carnea de porc.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 08 Noiembrie 2013, 19:13
Ministrul ungar al dezvoltării rurale, Sandor Fazekas, a declarat că această măsură va contribui la o albire a economiei şi la creşterea competitivităţii companiilor din industria cărnii, iar avantajele importatorilor se va diminua.
Sandor Fazekas a precizat că reducerea TVA va determina o creştere a consumului şi este de aşteptat să se înregistreze şi o anumită scădere a preţurilor la carnea de porc, însă efectele concrete vor putea fi analizate după intrarea în vigoare a acestei măsuri.
Acesta a mai spus că diminuarea TVA ar aduce cu aproximativ 10 miliarde de forinţi, adică în jur de 33 de milioane de euro, mai puţine încasări la buget, dar această scădere va fi compensată în urma efectului de albire a economiei.
În prezent, în cadrul majorităţii produselor în Ungaria se aplică o Taxă pe Valoarea Adăugtă de 27%.
Există şi două cote preferenţiale de TVA de 18 şi de 5% valabilă pentru produsele lactate şi de panificaţie, respectiv pentru anumite medicamente, cărţi, ziare şi energie termică.