Ungaria a anunţat că a primit de la Rusia prizonieri de război ucraineni
Articol de Sergiu Şteţ, 09 Iunie 2023, 18:24
Ungaria a anunțat vineri, 9 iunie, că a primit un grup de prizonieri de război ucraineni din Rusia, gest pe care Ucraina l-a salutat, exprimându-și în același timp îngrijorarea că nu a fost informată.
Conform Reuters, prizonierii de război proveneau din partea de vest a Ucrainei, care se învecinează cu Ungaria - potrivit atât Bisericii Ortodoxe Ruse, care a declarat că a ajutat la eliberare, cât și vicepremierului ungar, Zsolt Semjen.
"Aceasta este datoria mea umană și patriotică... am adus înapoi de la Moscova 11 prizonieri de război din Transcarpatia", se arată într-o postare pe pagina oficială de Facebook a lui Zsolt Semjen.
Guvernul premierului ungar Viktor Orban a sprijinit mult timp Biserica Ortodoxă Rusă și a blocat propunerile altor membri ai UE privind sancțiuni împotriva conducătorului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill. O declarație postată pe site-ul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse la sfârșitul zilei de joi precizează că "la cererea părții ungare, un grup de prizonieri de război ucraineni de origine transcarpatică, care au participat la ostilități, a fost transferat în Ungaria".
Solicitat vineri să comenteze situaţia, un purtător de cuvânt al guvernului ungar a declarat pentru Reuters că este vorba despre o "știre falsă". Ulterior, purtătorul de cuvânt nu a putut fi contactat pentru comentarii. Nu a fost clar ce a cauzat aparenta confuzie în cadrul guvernului ungar.
Ucraina, care a asigurat schimburi succesive de prizonieri cu Rusia cu mediere internațională în timpul invaziei rusești de peste 15 luni, a declarat că nu a fost informată despre eliberarea prizonierilor. Ministerul ucrainean de externe a declarat că a cerut reprezentantului Ungariei în Ucraina să le acorde acces imediat la aceștia.
"Eliberarea prizonierilor de război ucraineni este întotdeauna o veste bună", a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, adăugând că Ministerul a "subliniat necesitatea de a coordona cooperarea în astfel de probleme sensibile".
Ungaria nu s-a alăturat celorlalte țări din UE și NATO în acordarea de asistență militară Ucrainei și a criticat în repetate rânduri sancțiunile UE împotriva Rusiei, dar în cele din urmă a sprijinit toate măsurile convenite până în prezent.
Ungaria și Ucraina se află într-o dispută de lungă durată cu privire la tratamentul minorității etnice maghiare din Ucraina. Dar, în același timp, Ungaria a ajutat sute de mii de cetățeni ucraineni care s-au regugiat în țară.