Ungaria a adoptat măsurile de austeritate
Printre măsuri care vor fi aplicate pentru reducerea deficitului bugetar al Ungariei se numără şi introducerea unei taxe speciale în cazul băncilor şi companiilor de asigurări.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 23 Iulie 2010, 09:31
Parlamentul ungar a adoptat joi seara, cu o largă majoritate, un pachet de legi menite să reducă deficitul public al ţării la 3,8% din Produsul Intern Brut.
Măsurile au fost decise de guvernul de centru-dreapta al premierului Victor Orban înainte ca Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană să suspende negocierile la sfârşitul săptămânii trecute.
Printre principalele măsuri iniţiate de guvern şi votate de parlamentari, se numără introducerea unei taxe speciale în cazul băncilor şi companiilor de asigurări, care va aduce, anul acesta, încasări la buget de 200 de miliarde de forinţi, adică aproximativ 700 de milioane de euro.
Taxa va fi menţinută şi în 2011, urmând să se decidă în privinţa nivelului acesteia pentru anul 2012.
Premierul Victor Orban a declarat în parlament că taxarea sectorului bancar nu este un subiect tabu şi că instituţiile financiare trebuie să îşi asume un rol echitabil în suportarea poverilor fiscale, cel puţin până când economia ungară se redresează şi situaţia financiară se stabilizează.
"Taxa pentru bănci este necesară, justă şi eficientă pentru că serveşte intereselor ţării şi oamenilor într-o situaţie foarte grea", a spus premierul Victor Orban.
Alte măsuri aprobate de parlament vizează limitarea salariilor din sectorul public, inclusiv pe cele ale oficialilor Băncii Mondiale, la maximum două milioane de forinţi, adică în jur de 7000 de euro, impozitarea unor plăţi compensatorii, restricţionarea creditelor ipotecare în valută, dar şi reducerea impozitului plătit de companii până la un anumit nivel al profitului.