Ungaria a adoptat controversata lege a băncii centrale
Guvernatorul Băncii Centrale Ungare, Andras Simor, a spus că proiectul propus este echivalent cu o preluare de către guvern a băncii.
Articol de Ioana Dogaru, 30 Decembrie 2011, 16:11
Ungaria a adoptat o lege despre care criticii spun că ar putea submina independenţa băncii sale centrale, potrivit BBC.
Parlamentul de la Budapesta i-a retras guvernatorului Băncii Centrale, Andras Simor, dreptul de a-şi alege adjuncţii, a extins Consiliul Monetar, care stabileşte rata dobânzii de referinţă şi a creat un nou post, al treilea vicepreşedinte al Băncii Centrale a Ungariei.
Un alt proiect legislativ aprobat permite schimbarea din funcţie a preşedintelui Băncii Centrale a Ungariei, dacă instituţia fuzionează cu Autoritatea de supervizare a instituţiilor financiare
Guvernatorul Băncii Centrale Ungare, Andras Simor, a spus că proiectul propus este echivalent cu o preluare de către guvern a băncii.
Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a scăzut săptămâna trecută ratingul datoriei ungare, parţial din cauza propunerii legislative.
Standard & Poor a invocat riscuri sporite pentru capacitatea ţării de a rambursa datoriile sale ca urmare a perspectivelor de slăbire economice interne şi globale.
Oficiali din UE şi FMI au întrerupt discuţiile privind oferirea unui împrumut Ungariei tot din cauza proiectului de lege.
Budapesta încearcă să ajungă la un acord standby cu FMI, în valoare de 15-20 de miliarde de euro, pentru cazul în care va întâmpina probleme în emiterea de noi obligaţiuni.
Joi, Ungaria a renunţat parţial la o vânzare planificată de obligaţiuni, după ce investitorii au cerut o rată a dobânzii mai mare decât era dispus statul să ofere.
Guvernul vrea să menţină ratele dobânzilor scăzute pentru stimularea creşterii economice, dar săptămâna trecută, Banca Centrală a Ungariei a crescut ratele pentru a doua lună consecutiv, la 7% de la 6,5%.
Inflaţia în Ungaria este de 4,25%, cu mult peste obiectivul oficial de 3%.