UNESCO a prezentat situaţia patrimoniului din Tunisia şi Egipt
Informaţiile din Egipt, mai ales despre distrugeri şi furturi din muzee, în timpul confruntărilor, i-au alarmat pe specialiştii UNESCO, dar situaţia nu trebuie dramatizată, ceea ce nu înseamnă că nu este îngrijorătoare.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 29 Martie 2011, 15:50
O delegaţie UNESCO a prezentat, marţi, situaţia patrimoniului din Egipt şi Tunisia, după vizita de o săptămână în cele două ţări afectate recent de revolte populare care au dus la schimbări de regim.
Informaţiile din Egipt, mai ales despre distrugeri şi furturi din muzee şi situri arheologice, în timpul confruntărilor, i-au alarmat pe specialiştii UNESCO.
Specialiştii UNESCO au făcut această vizită, săptămâna trecută, şi concluzia lor a fost că situaţia nu trebuie dramatizată, ceea ce nu înseamnă că ea nu este îngrijorătoare.
Potrivit unuia din experţii UNESCO, care s-a întors vinerea trecută din această misiune, la Muzeul Naţional din Cairo, de pildă, în timpul revoltelor au fost date mai multe spargeri, în cursul cărora au fost furate câteva zeci de obiecte.
Dacă, vineri, când el a plecat din Cairo, numărul obiectelor furate era de 42, luni deja numărul lor a scăzut la 37, poliţia dând de urma a cinci dintre aceste obiecte furate.
Şi la siturile arheologice de la Sakkara, Giza şi Luxor au fost date spargeri, mai multe depozite secundare fiind prădate.
Se pare că loviturile nu sunt făcute la comandă şi, prin urmare, nu sunt date de hoţi profesionişti, ci, mai degrabă, de oameni ai locului, de săteni.
Totodată, nu se pune problema unor acte de vandalism.
Interpol a fost alertat pentru a găsi obiectele furate
Ceea ce doreşte UNESCO este să vadă cum poate să ajute autorităţile să asigure securitatea acestor situri, avându-se în vedere că acolo nu sunt suficienţi gardieni, iar aceştia nu sunt înarmaţi pentru a putea reacţiona în caz de nevoie.
În privinţa Tunisiei, situaţia este diferită, pentru că acolo nu au fost date spargeri, nu au fost comise acte de vandalism.
Se pune problema readucerii în muzee a unor obiecte de artă care au fost folosite de clanul Ben Ali, îndepărtat de la putere.
Pe de altă parte, UNESCO doreşte să ajute noile autorităţi din Tunisia să pună în valoare o serie de locaţii culturale şi să dezvolte o aşa-numită economie a culturii, prin care să fie create locuri de muncă pentru tinerii tunisieni.
Misiunea experţilor UNESCO în Egipt şi Tunisia s-a concentrat şi asupra unui alt aspect important, acela al libertăţii de exprimare a presei, care, sigur, nu era de actualitate.
Prioritare, de pildă, sunt în Tunisia pregătirea ziariştilor pentru acoperirea alegerilor care vor veni, dar, totodată, elaborarea de coduri etice, deontologice, organizarea jurnaliştilor în sindicate, asigurarea unei relaţii noi între presă şi autorităţi, iar experţii UNESCO apreciau marţi că au simţit la faţa locului, în cadrul misiunii pe care au întreprins-o, nevoia şi dorinţa, în acelaşi timp, a construirii unei profesiuni libere.