Undă verde din Germania pentru fondul de intervenţie european
Curtea Constituţională Federală a Germaniei a avizat participarea condiţionată a guvernului la Mecanismul European de Stabilitate. O condiţie impune plafonarea contribuţiei.
Articol de Răzvan Stancu, 12 Septembrie 2012, 11:40
Curtea Constituţională a decis ratificarea Mecanismului European de Stabilitate, iar tratatul de înfiinţare a fondului de salvare a zonei euro poate merge la ratificare în parlament, cu anumite condiţii, informează AFP.
Printre condiţii, cea mai importantă este limitarea contribuţiei guvernul federal la cel mult 190 de miliarde de euro.
O creştere a acestei sume va fi posibilă, cu aprobarea parlamentului german, au spus judecătorii Curţii.
Cei opt judecători ai Curţii au dat undă verde pentru preşedintele german, Joachim Gauck de a semna textul de lege privind Mecanismul European de Stabilitate, ratificat deja de Bundestag în luna iulie.
Documentul a ajuns pe masa de lucru a Curţii Constituţionale ca urmare a şase plângeri depuse îndeosebi de către deputaţii stângii radicale Die Linke, de Gauweiler şi de o asociaţie care a afirmat recent că a strâns aproape 37.000 de semnături din partea cetăţenilor.
Bursele europene şi moneda euro au crescut după citirea hotărârii, iar tranzacţiile futures pe indicele S&P 500 al bursei de la New York afişează de asemenea aprecieri.
Un sondaj publicat vineri pe siteul Spiegel Online arăta că 54% dintre germani erau în favoarea blocării celor două proiecte europene de către curte, reflectând nemulţumirea populaţiei faţă de banii investiţi de stat în programele de finanţare externă acordate statelor de la periferia zonei euro.
Mecanismul European de Stabilitate
Statele membre a căror monedă este euro pot recurge la un mecanism care să asigure stabilitatea întregii zone euro, după ce Consiliul European a decis anul trecut că Tratatul Uniunii să fie modificat.
Mecanismul European de Stabilitate (MES), în valoare totală de 500 miliarde euro, trebuie să fie ratificat în parlamentele tuturor celor 17 state comunitare din zona euro.
Iniţial, MES ar fi trebuit să intre în vigoare în iulie, dar legea nu a fost încă ratificată de ţări mari precum Germania, Italia şi Spania.
Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul uniunii economice şi monetare |
Până ce MES va primi 90% din capitalul promis, oficialii europeni trebuie să folosească în continuare Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară, prin care mai sunt disponibile circa 240 miliarde de euro, dintr-un total initial de 440 de miliarde de euro, informează Bloomberg.
State precum România, care încă au moneda naţională, pot adera, de asemenea, la Mecanismul European de Stabilitate.
România va contribui la MES după ce va adera la zona euro.
În vederea mobilizării fondurilor necesare, MES va putea lansa emisiuni de instrumente financiare, va putea încheia acorduri sau alte tipuri de aranjamente cu statele parte la mecanism, cu instituţii financiare sau cu alte părţi terţe.
Pentru instituirea Mecanismului European de Stabilitate a fost necesară modificarea limitată a Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene, decizia în acest sens fiind adoptată la Consiliul European din 16-17 decembrie 2010, informează Agerpres.
MES va înlocui Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară şi Mecanismul European de Stabilizare Financiară, care vor rămâne în vigoare până în iunie 2013.