"Unchiul Sam", afectat de scurgerile de informaţii
WikiLeaks a publicat o serie de materiale privind instrumentele CIA de supraveghere.
Articol de Florin Lepădatu, 09 Martie 2017, 08:26
Securitatea cibernetică a datelor şi informaţiilor personale, eficienţa unor firme care elaborează softuri de securitate cibernetică sunt puse la încercare, după ce WikiLeaks a publicat o serie de materiale privind instrumentele CIA de supraveghere.
Corespondentul RRA, Doina Saiciuc, despre noul scandal WikiLeaks: "Este probabil cea mai masivă surgere de informaţii din istoria CIA.
WikiLeaks a publicat mii de documente care descriu instrumente software şi tehnici sofisticate folosite de CIA pentru a penetra telefoane Smart, computere şi chiar televizoare conectate la Internet.
Ele sunt un adevărat catalog care include instrucţiuni de folosire a unei ample serii de instrumente de spionare prin servicii comune de computere ca Skype, reţele Wi-Fi, documente în format PDF şi chiar programe comerciale anti-virus folosite de milioane de oameni pentru a-şi proteja computerele.
Instrumentele de penetrare par să exploateze vulnerabilităţile în sisteme populare de operare a computerelor şi laptop-urilor dezvoltate de Microsoft.
Un program numit Racing Crew explică modul în care poate fi spart un computer ţintă, iar un altul arată cum se pot fura parolele folosind o funcţie a Internet Explorer.
Capacităţile descrise includ înregistrarea de sunet, de imagi şi mesaje-text private ale utilizatorilor, chiar şi atunci când aceştia recurg la aplicaţii criptate pentru a comunica.
În cazul unui instrument numit 'Weeping Angel' care ar ataca televizoare Smart Samsung, WikiLeaks scrie că după penetrare 'Weeping Angel' plasează televizorul- ţintă în poziţia Fake Off, astfel încât posesorul lui crede că televizorul este închis.
În poziţia Fake Off televizorul poate înregistra conversaţiile din cameră trimiţându-le prin Internet către un server CIA sub acoperire.
WikiLeaks a arătat că materialele scurse provin de la o reţea izolată de înaltă securitate din interiorul centrului pentru intelligence cibernetic al CIA, şi au circulat într-o manieră neautorizată printre foşti hakeri ai Guvernului American şi contractori.
Unul dintre aceştia l-ar fi dat WikiLeaks.
CIA şi Administraţia Trump au refuzat să comenteze asupra autenticităţii documentelor, dar anterior documentele publicate de WikiLeaks care au divulgat secrete guvernamentale ale Departamentului de Stat Pentagolnului şi altor agenţii au fost recunoscute drept autentice.
Experţii spun că efectul ar putea fi devastator pentru operaţiunile CIA împotriva grupurilor teroriste."