Un secol de la scufundarea Titanicului
Se împlinesc 100 de ani de la catastrofa transatlanticului Titanic, în care au murit peste 1.500 de persoane din cei 2.200 de pasageri care s-au îmbarcat la bord.
Articol de Răzvan Stancu, 15 Aprilie 2012, 11:26
Mii de persoane comemorează un secol de la scufundarea celebrului vas de croazieră Titanic, informează AP.
În locul unde s-a scufundat, în Oceanul Atlanic, la bordul navei de croazieră Balmoral, care reconstituie ruta Titanicului, a fost ţinut un serviciu religios comemorativ.
Un minut de reculegere a fost păstrat la bordul navei şi coroane de flori au fost aruncate în valuri în memoria celor peste 1.500 de oameni care au murit.
La bordul vasului de croazieră MS Balmoral, care reface traseul Titanicului, pasagerii şi membrii echipajului au organizat ceremonii la locul dezastrului, la 400 de mile (640 km) de coasta insulei Newfoundland.
Nava MS Balmoral a părăsit portul Southampton având la bord 1.309 pasageri din peste 20 de ţări, la fel ca şi Titanicul.
Video: Un secol de la scufundarea transatlanticului Titanic. Sursa: Reuters.
Organizatorii acestei călătorii au anunţat că meniul de la bord va fi similar cu cel de pe Titanic.
Printre pasagerii vasului de lux sunt şi doi români, un om de afaceri din "Top Forbes 500" şi soţia sa.
Transatlanticul Titanic, aflat la prima sa călătorie, s-a lovit de un iceberg pe 14 aprilie 1912, scufundându-se la mai puţin de trei ore mai târziu.
Peste 1500 din cei 2200 pasageri au murit în urma tragicului accident.
În Belfast, capitala Irlandei de Nord şi locul unde a fost construit pachebotul Titanic, mii de persoane au asistat sâmbătă la un concert la Waterfront Hall şi la o slujbă de comemorare la Catedrala Sf. Ana.
Printre aceştia, şi rudele celor decedaţi în timul naufragiului, dar şi scriitori sau istorici care au ţinut prelegeri despre tragedia petrecută acum 100 de ani.
În căutarea epavei
Mai multe misiuni au încercat să găsească epava pachebotului Titanic, însă nu au avut tehnologia necesară pentru a o localiza, informează AFP.
"Fie pentru că zona de căutare a fost greşit definită, fie pentru că mijloacele folosite nu au fost adecvate", explică Institutul francez de cercetare pentru exploatarea mării (Ifremer).
În 1984, Ifremer a pus la punct un sonar de înaltă rezoluţie, SAR (sistem acustic remorcat) destinat recunoaşterii fundului oceanului.
După ce au stabilit zona de căutare, misiunea a fost lansată la 10 iulie 1985 de Ifremer care a coborât în apă sonarul SAR flancat de un magnetometru conceput de Comisariatul pentru energie atomică (CEA) din Franţa.
Acesta era capabil să repereze variaţii infime de câmp magnetic terestru susceptibile să dezvăluie prezenţa unei mari mase metalice cum era Titanicul.
La 9 august, fusese examinată 80% din zona de căutare stabilită, fără niciun rezultat.
Epava ruptă în două a Titanicului avea să fie găsită după aproape două luni de la începerea misiunii, la 1 septembrie 1985.