Un raport prezentat la Strasbourg arată o îmbunătățire categorică a democrației locale în România
În discursul rostit în Congres, ministrul român al dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila, a explicat evoluția reformei administrației publice din țara noastră.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 23 Martie 2023, 18:59
Un raport prezentat, astăzi, în plenul Congresului Puterilor Locale şi Regionale, de la Strasbourg, arată că sistemul de autonomie locală al României funcţionează bine şi respectă, în general, obligaţiile prevăzute în Carta europeană privind autonomia locală.
Congresul a făcut şi câteva recomandări, între care unificarea localităţilor mici.
Autorii raportului, un deputat belgian și altul elvețian, care au făcut anterior vizite de documentare în România pentru a-și aduna datele necesare, au constatat o îmbunătățire categorică a democrației locale, precum și creșterea ponderii alocărilor pentru autoritățile locale în cheltuielile publice generale ale statului.
În discursul rostit în Congres, ministrul român al dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila, a explicat evoluția reformei administrației publice din țara noastră, după cum a declarat și pentru Radio România Actualități.
Cseke Attila: Ceea ce s-a întâmplat în ultimii 3-4 ani, în mod special, eu cred că este un salt valoric recunoscut și în raport cu privire la anumite mecanisme care au pornit cu anumite proceduri administrative, cu codificarea în legislație, care este foarte importantă. Evident că în continuu avem lucruri de rezolvat, dar important e că acest raport este pozitiv. Congresul recomandă noi măsuri de îmbunătățire, fie că vorbim despre finanțarea autorităților locale, fie că vorbim despre statutul Bucureștiului ca și capitala României, fie că vorbim despre procedura de consultare a autorităților locale, totdeauna este loc de mai bine.
Congresul recomandă, între altele, Guvernului României să creeze condițiile legale pentru unificarea de bunăvoie a satelor și comunelor mici vecine, alocarea de resurse financiare suficiente și necesare autorităților locale pentru investiții și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, măsuri de prevenire a oricărei forme de ingerință politică la nivel local, o repartizare echitabilă și transparentă a resurselor statului între autoritățile centrale și locale, continuarea reformelor pentru dezvoltarea regională.