Un ONG ungar cere restituirea imobilelor bisericeşti confiscate
Un ONG din Ungaria pledează pentru înfiinţarea unei comisii care să analizeze situaţia restituirii imobilelor bisericeşti maghiare, confiscate de regimul comunist român şi slovac.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 20 Iunie 2014, 23:04
O organizaţie nonguvernamentală din Ungaria pledează pentru înfiinţarea unei comisii speciale care să analizeze situaţia restituirii imobilelor bisericeşti maghiare, confiscate de regimul comunist din România şi din Slovacia.
Preşedintele Consiliului Demnităţii Umane din Ungaria, Zoltán Lomnici, a anunţat astăzi că organizaţia pe care o conduce propune înfiinţarea unei comisii speciale, care să analizeze situaţia restituirii imobilelor bisericeşti maghiare din Transilvania, confiscate de regimul comunist.
Zoltán Lomnitz a precizat că membrii acestei comisii ar urma să fie reprezentanţi ai bisericilor maghiare şi jurişti şi ar elabora propuneri legate de modul în care ar putea fi obligat statul român, dar şi cel slovac să restituie imobilele bisericeşti confiscate, în condiţiile în care, potrivit afirmaţiilor sale, ambele ţări şi-au asumat angajamente în acest sens în momentul aderării, dar nu le respectă.
Comisia specială ar urma să fie condusă de fostul episcop reformat, László Tökés, care a obţinut un nou mandat de europarlamentar la alegerile din 25 mai, când a candidat pe lista partidului Fidesz din Ungaria.
László Tőkés a rămas fără Ordinul "Steaua României"
La Bucureşti, László Tőkés a rămas fără Ordinul "Steaua României", însă decizia de vineri a Curţii de Apel nu este definitivă.
Instanţa a respins ca inadmisibilă acţiunea lui László Tőkés, prin care cerea anularea deciziei Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României", care i-a retras distincţia primită în 2009 de la preşedintele Traian Băsescu, pentru meritele sale în revoluţia din 1989.
Retragerea ordinului a fost recomandată după solicitarea de anul trecut a lui László Tőkés către guvernul Ungariei, să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".