Un nou pas spre deschiderea primei centrale nucleare iraniene
Potrivit informaţiilor oferite de autorităţile ruse, care oferă sprijinul tehnic, în week-end începe încărcarea combustibilului în reactor.
20 August 2010, 19:49
Potrivit informaţiilor oferite de autorităţile ruse, care oferă sprijinul tehnic pentru această operaţiune, în week-end începe încărcarea combustibilului în reactor.
Pornirea centralei este urmărită cu atenţie de alte state, care se tem de eventuale obiective militare ale proiectului.
Chiar dacă sâmbătă va fi transferat combustibilul în Centrala de la Bushehr va mai dura aproape o lună până când instalaţia va deveni din plin funcţională.
Iranul se află sub embargo internaţional în privinţa tehnologiei nucleare în cadrul sancţiunilor impuse de Organizaţia Naţiunilor Unite.
Sancţiunile au fost date ca urmare a temerilor comunităţii internaţionale că Teheranul ar încerca să obţină bomba atomică sub acoperirea unui program nuclear civil.
După cum relatează France Presse, pentru a termina Centrala de la Bushehr şi a evita orice riscuri, Rusia furnizează combustibilul pentru centrală, dar, în acelaşi timp, şi preia combustibilul uzat.
Într-un interviu pentru Televiziunea Russia Today, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Nucleare Ruse, Serghei Novikov, dă asigurări că totul va fi monitorizat.
"Nu poate fi folosită o centrală nucleară într-un ipotetic program militar. Centrala nucleară este făcută pentru a genera curent electric. Tot ce se va întâmpla la Bushehr va fi sub controlul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Combustibilul a fost sigilat de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi pe 21 august, inspectorii vor da jos sigiliile. Din momentul în care acesta va fi introdus în reactor, centrala poate fi considerată o instalaţie nucleară", declarat Serghei Novikov.
Construcţia centralei a început în urmă cu 35 de ani, lucrările fiind făcute de către o companie germană.
Totul a fost întrerupt de către Revoluţia islamică din 1979 şi de războiul dintre Irak şi Iran din anii '80.
Ulterior, Germania a refuzat să reia proiectul, iar contractul a fost preluat în 1995 de Rusia.
Deşi centrala trebuia să fie gata în 1999, numeroase probleme au dus la întârzieri de 11 ani.