Un nou guvern în Germania până pe 9 noiembrie
Cancelarul Angela Merkel a declarat că vrea să formeze noul guvern până la 9 noiembrie, când Germania va celebra cea de-a 20-a aniversare a căderii Zidului Berlinului.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 29 Septembrie 2009, 10:05
Cancelarul german, Angela Merkel, realeasă pentru un al doilea mandat în urma alegerilor legislative de duminică, a declarat că vrea să formeze noul guvern până la 9 noiembrie, când Germania va celebra cea de-a 20-a aniversare a căderii Zidului Berlinului.
Până la urmă dorinţa conservatorilor şi a liberalilor germani s-a împlinit. Cele două formaţiuni pot forma împreună coaliţia de guvernare, obţinând majoritatea mandatelor în Bundestag, 332 din 622.
Pe de altă parte, noul Bundestag, urmează să se constituie până la 27 octombrie, aşa cum prevede Constituţia. Dar, pe masa guvernului Merkel II îşi aşteaptă rezolvarea o serie de dosare, printre care creşterea anunţată a şomajului, a deficitului şi dificultăţile sistemului educativ şi de sănătate, în condiţiile în care Germania începe, uşor-uşor, să iasă din recesiune. Chiar şi angajamentul din Afganistan este, de asemenea, pe ordinea de zi.
Angela Merkel a declarat că odată cu noul mandat pe care îl primeşte a realizat ceva notabil "ne-am îndeplinit obiectivul de a guverna alături de FDP, ceea ce este foarte bine. Vreau să le transmit, însă, oamenilor din această ţară că scopul meu este să fiu cancelarul tuturor germanilor, ca să ne meargă mai bine, cu atât mai mult într-o perioadă de criză", a declarat cancelarul german.
Negocierile dintre Uniunea Creştin-Democrată, Creştin-Socială şi Partidul Liber Democrat vor începe săptămâna viitoare, potrivit anunţului de luni al Angelei Merkel.
Ea va stabili în următoarele zile cu liderul FDP, Guido Westerwelle, programul clar al negocierilor, în care se va elabora programul de guvernare al coaliţiei negru-galben, un proiect în care liberalii speră să-şi impună cât mai multe idei din propria platformă, precum reducerea fiscalităţii, modificarea politicii de securitate cu accent pe extinderea libertăţilor cetăţeneşti şi reforma sistemului sanitar.
Guido Westerwelle a declarat că nu are nici o îndoială că "Uniunea şi FDP pot pune bazele unui foarte bun program de guvernare, la care vom munci împreună.
Am fost în opoziţie în ultimii patru ani ai marii coaliţii şi nu suntem de acord cu unele decizii ale acesteia, în special în ceea ce priveşte majorarea impozitelor a datoriilor şi politica de sănătate. Vom discuta pe aceste teme cu noii noştri parteneri de coaliţie" a precizat Guido Westerwelle.
Şi CDU/CSU au obţinut primul loc, cu aproximativ 34% din voturi. Scorul este cel mai slab din ultimii 60 de ani
FDP, pe de altă parte, este marele câştigător al scrutinului, cu 14,6% din sufragii, cea mai bună performanţă din istoria formaţiunii. Liberalii au reuşit să atragă o bună parte din electoratul partidelor mari. Peste un milion de alegători, care până acum au votat cu creştin-democraţii, s-au decis de această dată pentru liberalii.
Exemplul lor a fost, de altfel, urmat şi de aproximativ 500 de mii de oameni, care până acum au votat cu social-democraţii. Aceştia din urmă au realizat cel mai prost scor electoral din istorie, 23%, rezultat care îi trimite în opoziţie după 12 ani de guvernare. 1,2 milioane de alegători ai social-democraţilor au votat acum cu Partidul Stângii, iar alţi 900 de mii au votat listele ecologiştilor.
Partidul Stângii a fost preferat de 12% din alegători, în timp ce ecologiştii au obţinut 10,6% din voturi.