Un nou contract pentru livrarea de gaz natural din Azerbaidjan în România va fi semnat în timpul vizitei președintelui Klaus Iohannis
Un nou contract pentru livrarea de gaz natural din Azerbaidjan în România va fi semnat astăzi, în capitala azeră Baku, în timpul vizitei președintelui Klaus Iohannis.
Articol de Florin Lepădatu, 03 Februarie 2023, 09:07
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Un nou contract pentru livrarea de gaz natural din Azerbaidjan în România va fi semnat astăzi, în capitala azeră Baku, în timpul vizitei președintelui Klaus Iohannis. El a convenit deja cu omologul său azer, Ilham Aliyev, dezvoltarea cooperării bilaterale în mai multe domenii: energie, comerț, transporturi, investiții, digitalizare, agricultură, educație sau cultură.
Oana Bâlă transmite din capitala Azerbaidjanului: ”Președintele Klaus Iohannis i-a mulțumit omologului său azer, Ilham Aliyev, pentru demararea exportului de gaze suplimentare către România de la 1 ianuarie și, în acest context, a anunțat că astăzi, la Baku, două companii naționale, Romgaz și SOCAR, vor semna un nou contract privind livrarea de gaze azere prin coridorul sudic, pentru o perioadă de un an, începând cu luna aprilie.
Klaus Iohannis: ”Atât coridorul sudic de gaze, cât și viitorul cablu submarin de transport de energie electrică produsă în Azerbaidjan din surse regenerabile, proiecte susținute inclusiv de Comisia Europeană, vor contribui semnificativ la asigurarea securității energetice a Uniunii Europene în ansamblul său. În discuțiile cu domnul președinte Aliyev am convenit să dezvoltăm, în continuare, și alte proiecte cu impact regional, cum sunt cele în domeniul digital.”
Președintele Azerbaidjanului a afirmat, la rândul său, că dialogul politic dintre cele două țări este foarte dinamic. Sunt rezultate foarte bune și în domeniul economic - a mai spus președintele Ilham Aliyev.
Ilham Aliyev: ”În sfera economică avem relații, iarăși, foarte bune și putem avea rezultate și mai bune, în domeniul energiei, care este un element cheie nu doar pentru relația româno-azeră și se află în momentul de față pe agenda globală. La fel, compania SOCAR are operațiuni la un nivel excelent în România și astăzi intrăm într-o nouă fază.”
Cei doi președinți au discutat și despre impactul agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei, dar și despre situația din regiunea Mării Negre.”