Un milion şi jumătate de musulmani din întreaga lume, în pelerinaj la Mecca
Aproape un milion şi jumătate de musulmani din întreaga lume participă la pelerinajul anual de la Mecca.
Articol de Cătălin Gomboş, 10 Septembrie 2016, 14:04
Aproape un milion şi jumătate de musulmani din întreaga lume participă, începând de astăzi, la pelerinajul anual de la Mecca.
Acesta are loc pe fundalul tensiunilor dintre Iran, ţara cu cei mai mulţi musulmani şiiţi, şi Arabia Saudită, o putere sunnită.
Pelerinajul - sau, în arabă, Al Hajj - reprezintă unul dintre cei cinci stâlpi ai islamului, obligaţii fundamentale ale musulmanilor; ceilalţi patru fiind rugăciunea rituală, profesarea mărturiei de credinţă, postul Ramadanului şi dania.
Orice musulman trebuie ca, cel puţin odată în viaţă să facă pelerinajul la Mecca, oraşul natal al profetului Muhammad.
Odată ce această obligaţie este îndeplinită, pelerinii primesc prestigiosul titlu de "hagi". În epoca modernă, numărul uriaş de pelerini a dus la o serie de tragedii, cea mai mare dintre acestea având loc anul trecut, când 2.300 de persoane şi-au pierdut viaţa într-o busculadă.
Aproape 500 dintre morţi erau pelerini iranieni, lucru care a înfuriat Teheranul şi a dus la la noi tensiuni în relaţia şi aşa încordată dintre Republica Islamică şi Arabia Saudită.
Liderul suprem religios iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a afirmat recent că familia regală saudită nu merită să fie custode al locurilor sfinte ale islamului, Mecca şi Medina, ceea ce a atras o replică a unui important cleric saudit care a afirmat că iranienii nu sunt musulmani adevăraţi.
Acest schimb de replici trimite la disputa dintre musulmanii şiiţi şi cei sunniţi, aproape la fel de veche ca şi islamul, şi exacerbată de tensiunile inter-confesionale care au avut loc în ultimii ani în mai multe ţări musulmane, în special în Irak.
Miza acestei dispute este, însă, mai mare, dată fiind competiţia pentru influenţă în regiune a celor două state. Ambele mizează pe comunităţile de şiiţi şi, respectiv, sunniţi din ţări ca Bahreinul, Libanul şi Irakul, iar în Siria şi în Yemen sprijină grupări aflate în război.