Un "Is ea" hotărât de la irlandezi
Convinşi de criză că e "mai bine împreună", 67,1% dintre irlandezi au spus "DA" tratatului de reformare a Uniunii Europene.
Articol de Paul Poteraşi, 04 Octombrie 2009, 08:22
După mai bine de un an de eforturi, guvernul irlandez şi organizaţiile pro tratat au sărbătorit uriaşul succes, înregistrat la cel de-al doilea referendum asupra Tratatului de la Lisabona. 67,1% dintre irlandezi au spus "da" şi doar 32,9% au votat împotriva acestui document.
Irlanda, care a votat "nu" acum un an, are puţin de-a face cu Irlanda de astăzi. Şomajul este dublu faţă de 2008, deficitul bugetar se apropie de 11% şi economia este ţinută pe linia de plutire de către Banca Central Europeană.
Aceste schimbări, la care s-au adăugat garanţiile oferite de Bruxelles vizavi de neutralitatea militară, sistemul fiscal şi codurile morale ale Irlandei, au dus la o uriaşă răsturnare de scor faţă de referendumul din 2008. 41 din cele 43 de circumscripţii irlandeze au votat în favoarea Tratatului, în timp ce în 2008 numărul acestora a fost de doar 10.
Mai mult, Irlanda deţine acum recordul pentru cel mai mare procent de voturi "pentru" într-un referendum legat de Europa, precum şi cea mai mare prezenţă la vot într-un referendum european din 1992 încoace.
Premierul Suediei se declară mulţumit de rezultatul votului din Irlanda
Premierul suedez Fredrik Reinfeldt a salutat, în numele preşedinţiei Uniunii Europene, rezultatul votului din Irlanda. El a spus că preşedinţia suedeză are deja un calendar de acţiuni, care să conducă la încheierea ratificării şi în Cehia şi Polonia.
"Este o zi mare pentru Europa. Cred că putem afirma acest lucru după toate incertitudinile şi după o muncă serioasă pentru Tratatul de la Lisabona. Garanţiile pe care le-am dat poporului irlandez, în primul rând păstrarea unui comisar pentru fiecare ţară, arată că ele au contat, fiindcă Uniunea a ascultat îngrijorările poporului irlandez şi că a acţionat în consecinţă. Cred că Tratatul de la Lisabona va face Uniunea extinsă mai democratică, mai eficientă şi mai transparentă" a declarat Fredrik Reinfeldt.
Votul favorabil al irlandezilor a fost salutat şi de preşedinţii Comisiei Europene şi Parlamentului European
"Sper acum ca şi în Polinia şi Cehia toate procedurile necesare să fie îndeplinite cât mai curând posibil, astfel încât Tratatul să poată intra în vigoare" a afirmat preşedinţele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.
"Pe ce cei care au votat împotrivă îi asigur că voi depune toate eforturile ca să simtă că Europa este a tuturor" a spus la rândul său preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.
Pentru intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona este necesară încheierea procedurilor de ratificare în toate statele membre. Procedurile de promulgare a ratificării nu au fost încă finalizate în Polonia şi Republica Cehă.