Un gest care ar duce la „ruperea podurilor transatlantice”
Reacţii la Berlin în urma presupusei decizii a președintelui Donald Trump de a retrage aproximativ 9.500 de soldați americani.
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 10 Iunie 2020, 06:19
Presupusa decizie a președintelui Donald Trump de a retrage aproximativ 9.500 de soldați americani din republica federală este criticată în mediul politic de la Berlin, liderul american fiind acuzat că periclitează Alianța Nord-Atlantică din motive electorale.
Ministrul german de externe Heiko Maas a reacționat surprins, subliniind că relațiile germano-americane sunt complicate.
Guvernul de la Berlin şi-a exprimat regretul și în unele cazuri chiar indignarea cu privire la presupusele planuri ale Casei Albe de a-şi reduce trupele staționate în Germania.
Informația, ce nu a fost confirmată încă oficial, a provocat o surpriză de proporții executivului german, notează presa din republica federală.
Suntem parteneri apropiați în Alianța transatlantică, dar situația este complicată - a spus ministrul federal de externe, social-democratul Heiko Maas, pentru ziarul "Bild am Sonntag", referindu-se la relațiile germano-americane. "În cazul în care o parte din trupele americane vor fi retrase, luăm notă de acest lucru. Apreciem colaborarea de-a lungul deceniilor cu forțele armatei americane, ce este în interesul ambelor țări" - a mai declarat domnul Maas.
Potrivit presei de peste Ocean, președintele Statelor Unite, Donald Trump, ar fi cerut Pentagonului reducerea drastică a prezenței trupelor americane în Germania, din cei 34.500 de soldați americani urmând să fie retrași circa 9.500.
Coordonatorul transatlantic al Guvernului german, Peter Beyer, a declarat Agenției DPA că relațiile germano-americane ar putea fi grav afectate de o atare decizie a liderului de la Casa Albă. "Nu vorbim numai despre 9.500 de soldați, ci și despre familiile lor, adică aproximativ 20.000 de americani. Acest gest ar duce la ruperea podurilor transatlantice", a spus Beyer.
Politicianul creștin-democrat socotește drept foarte iritant faptul că până în clipa de față, guvernul federal nu a primit încă nici o informație despre intențiile președintelui american. Beyer spune că nu atât gestul lui Donald Trump este surprinzător, cât mai ales dimensiunea aparentei retrageri a trupelor SUA din republica federală. "Dacă decizia se confirmă, trebuie să ne întrebăm care va fi impactul ei asupra NATO și asupra arhitecturii de securitate în Europa", a avertizat Beyer.
"Controversa iscată pe acest subiect reprezintă un nou semnal de alarmă pentru europeni, ce ar face bine să își ia soarta în propriile mâini", afirmă vicepreședintele Grupului conservator din Bundestag, Johann Wadephul, în timp ce șeful grupului SPD din Parlament consideră că presupusele planuri americane ar putea duce de fapt la o reorientare durabilă a politicii de securitate în Europa, de vreme ce planificarea strategică a Statelor Unite va avea în centrul atenției Asia.